Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

President Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon talar i Alabama i december.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vad sker efter Bannons uppgång och fall?

Hårt pressad av finansiärer och avfärdad av president Trump som "slaskig" har den tidigare chefsstrategen Steve Bannon krupit till korset och förklarat sina kontroversiella uttalanden i en ny bok. Frågan är hur uppståndelsen påverkar hans inflytande över USA:s högerväljare valåret 2018.

Donald Trump ska under helgen ha manat sina medarbetare att låta sig tv-intervjuas med syfte att "begrava Steve". Den högt uppsatte rådgivaren Stephen Miller var inte sen att hörsamma ordern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är tragiskt och olyckligt att Steve (Bannon) fällde dessa groteska kommentarer, sade Miller till nyhetskanalen CNN.

Större plan?

Bakgrunden är den nya boken "Fire and fury: Inside the Trump White House" som kom ut i förra veckan. I den utmålas president Trump som en psykiskt instabil person och Vita huset som en kaotisk arbetsplats. Steve Bannon, som i augusti avskedades från posten som Trumps chefsstrateg, kallar i boken Trumps son för "landsförrädare" när han beskriver ett möte med ryska företrädare.

Presidenten har i hårda ordalag avfärdat både Bannon och boken och via Twitter hävdat att han själv är ett "stabilt geni".

På söndagen tog Bannon själv bladet från munnen. Han sade att hans kritik egentligen gällde den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort, enligt nyhetssajten Axios. Men den hårdföre strategen bad inte om ursäkt och han backade egentligen inte från uttalandena. Samtidigt fortsatte han, likt ett mantra, att ösa beröm över presidenten vilket förbryllar många.

Harvardutbildade Steve Bannon är känd som en klipsk person, det kan inte komma som en överraskning för honom att kommentarerna i "Fire and fury"-boken slog ner som en bomb i Washington DC. Bedömare frågar sig nu om mannen som förklarat krig mot det republikanska etablissemanget har en större plan, möjligen en som rör kongressvalet i november? Och om han kan genomföra den utan stöd från familjen Trump?

Föll platt

När den självutnämnde ekonomiske nationalisten lämnade Vita huset i augusti återvände han till sitt arbete som chef för den högerextrema nyhetssajten Breitbart News. Bannon har beskrivit sajten som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, vilka anses ha kopplingar till vit makt-grupper. Många av sajtens trogna läsare återfinns inom Republikanernas högerfalang, läsare vars stöd partiet är beroende av om de ska behålla majoriteten i kongressens båda kamrar.

Klart är att vintern inte blev som Steve Bannon önskade. Hans entusiastiska stöd för en mycket kontroversiell kandidat i Alabamas fyllnadsval till senaten landade platt. Och i ljuset av Trumps ilska över den nya boken har en av Breitbart News finansiärer, den förmögna familjen Mercer, tagit sin hand ifrån honom. Det lär ha svidit, liksom Millers uttalande i CNN, eftersom Miller stått Bannon ideologiskt nära och setts som hans skyddsling.