Norges statsminister Erna Solberg (Høyre).
Norges statsminister Erna Solberg (Høyre). Bild: Håkon Mosvold Larsen

Vad händer i norsk politik efter avhoppet?

Fremskrittspartiet (FRP) hoppar av det borgerliga regeringssamarbetet, men Erna Solberg (Høyre) sitter kvar som statsminister. Vad händer nu i norsk politik? GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor:

ANNONS
|

Vad utlöste krisen?

– Regeringen tog hem en norsk-pakistansk kvinna och hennes sjuka barn från Syrien. Den norska säkerhetspolisen misstänker att hon haft samröre med våldsbejakande islamister. Hon häktades på måndagen. FRP vill hjälpa barnen, men inte kvinnan. "Vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över", förklarade FRP:s ledare Siv Jensen vid en presskonferens på måndagen.

– Men hon gav också en djupare förklaring till att FRP, som ofta beskrivits som ett högerpopulistiskt och invandrarkritiskt parti, väljer att försätta regeringen Solberg i minoritetsställning. Jensen har som finansminister och partiledare stått under internt tryck från flera partidistrikt att lämna regeringen eftersom eftergifterna i koalitionen ansågs för stora på områden som de traditionellt har profilerat sig på. Och nu medger Jensen: "Vi får helt enkelt inte igenom tillräckligt av FRP:s politik för att det ska vara värt det".

ANNONS

– Jensen är stolt över vad partiet åstadkom när hon regerade med Høyre under den första mandatperioden, säger hon. Men sedan flera partier kom att ingå anser hon att hennes inflytande minskat och att politiken har blivit utslätad. FRP fick 16 procent av rösterna i senaste valet och hade fram till avhoppet sju ministrar i regeringen.

Varför bildade Erna Solberg över huvud taget regering med FRP?

– Jag frågade Erna Solberg detta efter en budgetdebatt i Stortinget. Det var i ovissheten efter den svenska riksdagsvalet 2018 och inget parti ville fortfarande förhandla med Sverigedemokraterna, riksdagens tredje största parti. Men det var ett främmande synsätt för Solberg när hon skulle bilda sin första regering 2013: "Vi hade sedan långt tid varit klara och tydliga med att vi utgick från de fyra partierna som fick en majoritet i Stortinget."

– Solberg såg en skillnad mellan Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet. "Det är en annan typ av parti", sade hon. Men tillade att Norge är inte heller Sverige. Blockpolitiken har alltid varit starkare i Sverige. Hon menade att det är norsk politisk kontext och att den inte kan överföras till ett annat land.

Vad händer nu?

Erna Solberg vill sitta kvar som ledare för en minoritetsregering eller genom att öppna dörren för ett annat parti, antingen med egna ministerposter eller i sakfrågor. Avgörande för vad som sker på kort sikt är de samtal som hon nu ska föra med de återstående regeringspartierna, mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti. Utgångspunkten är, säger hon, det regeringsprogram som finns.

ANNONS

– Hon utesluter inte heller fortsatt samarbete med FRP. Hon respekterar att Fremskrittspartiet har en annan uppfattning: "Detta var en svår avvägning. Men för mig var det viktigt för pojken att komma hem till Norge och få hjälp. Vi kunde inte låta bli att agera för fridens skull i regeringen. Vi agerade eftersom vi trodde att det var rätt för familjen, och för barnet."

– Däremot är hon försiktig när hon får frågan om Siv Jensen och FRP överreagerade på beslutet att han hem kvinnan och barnen. Hon upplever att andra frågor spelat in och tror att att "de känner att de ges mer synlighet utanför regeringen än i regeringen". Ett är alldeles klart. Erna Solberg står inför en utmaning för att lappa ihop en handlingskraftig regering för att kunna sitta kvar till nästa ordinarie val till Stortinget i september 2021. Följden kan bli att populistpartiernas inflytande förblir starkt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS