Vaccinstriden i USA:s skolor hårdnar – föräldrar och lärare i slagsmål

Gräl, våldsamheter, demonstrationer. Vaccinationerna väcker starka reaktioner i USA. Skolan står nu i centrum. Föräldrar och lärare drabbar samman och delstaterna drar dessutom åt olika håll.

ANNONS
|

Vaccinationer erbjöds och uppfattades till en början som en förmån. Men med god tillgång på vaccin har tvånget kommit in. Omkring 70 procent av amerikanerna är vaccinerade men det går trögt att få med de som tvekar eller är motståndare.

LÄS MER:Fajt om munskydd i USA:s skolor

Både delstater och Bidenadministrationen tar till olika åtgärder för att tvinga ovaccinerade att få minst en spruta. Hittills har över 700 000 avlidit till följd av covid-19 och bland ovaccinerade fortsätter smittspridningen. Samtidigt erbjuds en tredje dos av de godkända vaccinen Pfizer biontech och Moderna till de som tidigt blev vaccinerade med två doser. Astra Zenecas vaccin är ännu inte godkänt i USA och Johnson & Johnsons vaccin har pausats i väntan på utredningar om eventuella biverkningar.

ANNONS

Videoklipp sprids där föräldrar går i klinch med lärare vid möten och där föräldrar också hamnar i handgripligheter sinsemellan när de inte kommer överens.

Men det är skolan som nu hamnat mitt i vaccinstriden sedan den amerikanska hälsomyndigheten CDC gett klartecken till barn och ungdomar. Under drygt ett år har undervisning i många skolor och lärosäten skett på distans med hänvisning till smittspridningen och öppnandet för fysisk närvaro har skett samtidigt som vaccineringarna blivit alltmer omfattande.

President Joe Biden har uttalat en klar linje att både elever i skolorna, studenter på college och universitet och lärare ska vaccinera sig för att miljön för alla ska bli så säker som möjligt.

Olika regler för olika skolor

Men delstaterna går ofta sin egen väg. Medan demokratiska guvernörer som i Kalifornien och New York ställer krav på vaccinationer för både skolor och anställningar går republikanska guvernörer som i Texas och Florida helt motsatt väg och vägrar att godkänna regler och rekommendationer.

Till detta kommer att offentliga skolor, public schools, kan ha en regel medan privata skolor (där en minoritet av amerikanska barn går) kan gå en helt annan väg.

Videoklipp sprids där föräldrar går i klinch med lärare vid möten och där föräldrar också hamnar i handgripligheter sinsemellan när de inte kommer överens. Det handlar inte bara om vaccin utan även om munskydd där uppfattningarna om värdet går isär trots rekommendationer att bära dem både i skolor och förskolor.

ANNONS

Ytterst handlar det om att föräldrar anser att de har rätt att bestämma om barnen ska vaccineras medan skolor anser att det är deras skyldighet att skapa en miljö som är säker för alla.

I USA är det möjligt för enskilda att stämma både skolor och universitet för skada som uppkommer där och till detta skulle kunna höra smittspridning av covid-19. National School Boards Association – som representerar skolstyrelser nationellt – vill att president Biden ska ingripa och fördöma vaccinationskritiska och våldsamma föräldrar.

Samtidigt som striden står i skolorna om vaccinationer av barnen visar statistik att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat kraftigt under pandemin.

Men det är ett stort steg att ta när skolorna stegvis öppnas. Det har även funnits ett motstånd från lärare att gå för fort fram när majoriteten av barnen och ungdomarna ännu inte är fullt vaccinerade och när de tredje doserna för vuxna med två doser tar tid att administrera.

Och samtidigt som striden står i skolorna om vaccinationer av barnen visar statistik att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat kraftigt under pandemin då skolorna och universiteten genomfört undervisningen på distans.

University of North Carolina at Chapel Hill slog häromdagen larm om problemet sedan två studenter på kort tid begått självmord på universitetsområdet och ytterligare självmordsförsök rapporterats där. Oron för både pandemin och vaccinationerna anges som en orsak tillsammans med osäkerheten överlag bland unga om framtiden.

ANNONS

I New York har den nya guvernören infört en lag som innebär att anställda i den offentligt finansierade sjukvården avskedas om de inte vaccinerar sig.

Tvång och frivillighet i kampen mot spridningen av covid-19 står mot varandra. I New York har den nya guvernören infört en lag som innebär att anställda i den offentligt finansierade sjukvården avskedas om de inte vaccinerar sig. En del privata sjukhus har infört samma regler. Joe Biden har aviserat att alla i statlig tjänst som är ovaccinerade kommer att avskedas. Han har även föreslagit att det ska vara obligatoriskt med vaccinationer på alla företag – oberoende av ägarform – med över 100 anställda.

Flera fristående organisationer har inlett kampanjer för vaccinationer som mer inriktar sig på övertalning än tvång bland ovaccinerade grupper. Skolorna är ett särskilt problem eftersom det är föräldrarna som bestämmer om sina barns vaccineringar. Eventuella biverkningar på både kort och lång sikt vägs in i argumentationen.

Men Joe Biden vädjar till alla att ta sprutorna och att se till att barnen inte drabbas av allvarlig covid-19.

– Skydda era barn. Och er själva. Och alla både yngre och äldre runtomkring.

LÄS MER:Nu dör 42 i timmen med covid-19 i USA

LÄS MER:Lärare uppmanas vaccinera sig före skolstart

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS