Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden visar en tidigare demonstration som ägde rum i slutet av augusti i New York. AP Photo. Bild: Mary Altaffer
Bilden visar en tidigare demonstration som ägde rum i slutet av augusti i New York. AP Photo. Bild: Mary Altaffer

Vaccinkrav införs på flera arbetsplatser i New York

Snart riskerar ovaccinerad personal på sjukhus, äldreboenden och de offentliga skolorna att få sparken. I New York har man infört ett vaccinkrav för att minska smittspridningen.

Vid midnatt under natten mot tisdagen riskerar ovaccinerad personal på sjukhus och äldreboenden i New York att förlora sina arbeten och bli helt utan lön. Delstaten har beslutat om ett vaccinkrav som innebär att alla måste ha fått minst en dos, rapporterar The New York Times.

Det var på torsdagen som guvernören Kathy Hochul meddelade att datumet var bestämt och att det inte fanns några undantag.

– Det som väntar på måndag är helt undvikbart, och det finns inga ursäkter, sade Hochul och bad alla som inte vaccinerat sig att göra det, enligt The New York Times.

Statliga uppgifter visar att cirka 84 procent av New Yorks 450 000 sjukhusarbetare och 83 procent av 145 400 personal på äldreboendena har fått två doser av vaccinet.

LÄS MER: USA donerar ytterligare halv miljard vaccindoser

Risk för personalbrist

Totalt är det tiotusentals människor som riskerar att förlora sina jobb på måndag.

De har av olika skäl valt att inte vaccinera sig. Några berättar att de är rädda för eventuella biverkningar, de är immuna eller anser att ett införande av vaccinkrav kränker deras personliga integritet, skriver The New York Times.

Men det nya beslutet gäller inte enbart vård- och omsorgspersonal, utan också nästintill alla som arbetar på de offentliga skolorna. Från och med tisdag får de inte komma innanför skolbyggnaderna om de inte är vaccinerade.

LÄS MER: Personal bad kund ta på sig munskydd – blev skjuten

Flera fackföreningar har uppmanat borgmästaren Bill de Blasio att flytta fram vaccinkravet.

I och med det nya beslutet finns det också en risk att det blir personalbrist på flera håll. Guvernören Kathy Hochul har undersökt närmre i frågan och försökt se om man tillfälligt kan anställa personal från Irland eller Filippinerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.