Vaccinkaos i svenskarnas semesterfavorit

Förra veckan lanserade Thailand en stor vaccinkampanj för att mota bort den ökade smittan i landet. Men redan nu ha man tvingats ställa in planerade vaccinationer efter sena leveranser, rapporterar Reuters. Samtidigt öppnar Phuket för vaccinerade turister redan i juli.

ANNONS
|

Thailands nylanserade vaccinationskampanj har stött på patrull direkt. I huvudstaden Bangkok har minst 20 sjukhus skjutit upp planerade vaccinationer till följd av försenade vaccinleveranser.

– Det kan ha blivit ett missförstånd då privata sjukhus inte kollade med myndigheterna i Bangkok, säger Thailands hälsominister Anutin Charnvirakul på måndagen angående de sena leveranserna.

LÄS MER:WHO:s uppmaning: Ställ in din sommarsemester

Han säger dock att fler doser är på väg.

61 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin ska levereras. Vaccinet är producerat i Thailand av bolaget Siam Bioscience, som står för läkemedelsjättens produktion i sydostasien och som ägs av landets kung Maha Vajiralongkorn.

Smittovåg i Thailand

Flera länder i regionen har dock rapporterat in förseningar, vilket väckt frågor om Astra Zenecas förmåga att producera tillräckligt med vaccin.

ANNONS

Läkemedelsjätten har inte svarat på Reuters intervjuförfrågan.

Thailand använder även det kinesiska vaccinet Sinovac.

LÄS MER:Hög smitta i fängelser – fångar kan prioriteras i vaccinkön

Totalt har landet rapporterat nära 200 000 smittofall och 1 466 dödsfall i covid-19. 80 procent av smittofallen och 90 procent av dödsfallen har rapporterats in sedan april.

Den nuvarande vågen inleddes när smittan började spridas i Bangkoks uteliv under mars månad och har sedan förts vidare, bland annat i samband med firandet av det thailändska nyåret Songkran, då många människor reser iväg för att umgås med sina familjer.

Turister väntas återvända i sommar

Hittills är bara 1,6 miljoner av landets 66 miljoner invånare fullvaccinerade.

Smittspridningen och vaccinbristen slår även hårt mot det turistberoende landets ekonomi, som sjönk med uppskattningsvis åtta procent förra året. I mars uppgav resebolaget Tui att Thailandsbokningarna för vintern ökat med 150 procent, mot ett vanligt år.

LÄS MER:Vårdkris i Norge – när svenskarna tvingas stanna hemma

– Vi ser ett rekordstort inflöde av bokningar sa Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui i ett pressmeddelande då.

Den 1 juli öppnar Phuket upp för vaccinerade internationella turister, har CNN rapporterat. Landets turistmyndighet räknar med att 129 000 turister besöker området mellan juli och september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS