Vaccintillverkning på Sinovac i Peking. Bilden är från i oktober förra året.
Vaccintillverkning på Sinovac i Peking. Bilden är från i oktober förra året. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

"Vaccindiplomati" mot fattiga länder

Den globala vaccinsatsningen Covax ska ge resultat mot covid-19 i fattiga länder inom några veckor. Men medan den rika världen är uppe i miljontals vaccinerade får låginkomstländer nöja sig med bråkdelar – eller hoppas på "vaccindiplomati" från stormakter som Kina.

ANNONS

EU-kommissionen har som mål att 70 procent av alla vuxna i medlemsländerna ska vara vaccinerade mot covid-19 till sommaren. I fattigare delar av världen – befarar biståndsorganisationen Oxfam kommer att dröja till nästa årsskifte innan ens 10 procent av de vuxna är vaccinerade.

FN har lanserat det globala vaccinprogrammet Covax, som siktar på 2–3 miljarder doser till världens fattiga, varav 1,8 miljarder i år.

– Men man har inte lyckats samla in de resurser som krävs, säger Göran Tomson, professor i internationell hälso- och sjukvårdsforskning vid Karolinska Institutet (KI).

– Det som händer nu är att vaccinen fördelas oerhört ojämlikt i världen. Pengarna styr. Vad det betyder för global stabilitet och så, det är inte svårt att förstå.

ANNONS

Många pusselbitar

I och för sig har utsikterna för Covax ljusnat efter maktskiftet i Washington. Anthony Fauci, president Joe Bidens huvudrådgivare kring covid-19, har meddelat att USA åter går med i Världshälsoorganisationen (WHO), och även går in med resurser i Covax.

Men Tomson understryker att vaccinfrågan bara är en pusselbit bland många som kommer att kräva ekonomiska resurser i låginkomstländer.

– Det är inte bara vaccin, utan effekterna av lockdowns på sociala system, utbildning, hälsa, sjukvård, säger han.

För att illustrera den totala utmaningen nämner Tomson en beräkning Internationella valutafonden (IMF) gjorde redan förra våren, att låg- och medelinkomstländer kommer att behöva hjälp omfattande totalt 2,5 biljoner USA-dollar (nästan 2 100 miljarder kronor).

– Man har bara fått fram en fraktion av det.

Delar ut vaccin

De ansvariga för Covax meddelar i alla fall att de första av programmets miljarder doser är på väg alldeles snart.

– Förmodligen kommer vi att kunna börja leverera dessa doser i slutet av januari, eller åtminstone i början eller mitten av februari, säger WHO:s vaccinchef Kate O'Brien.

– Det är på det viset länder i Afrika och södra Asien – och resten av de 92 länder med mindre egna resurser för vaccin – faktiskt kommer att få vaccin.

ANNONS

Problemet är alltså, i alla fall än så länge, att planen är väldigt underfinansierad. Samtidigt har stormakter som Kina börjat dela ut vaccin gratis.

Kinas utrikesminister Wang Yi träffade häromdagen sin filippinske kollega Teodoro Locsin, och utlovade då enligt nyhetsbyrån AFP en donation bestående av en halv miljon doser.

Något i gengäld?

Tidigare har liknande besked kommit från Kambodja, där det handlar om en miljon gratis doser från Kina, och Myanmar med 300 000.

Det är en bra början, men långt ifrån heltäckande i dessa folkrika länder. Och många frågar sig vad givarna eventuellt vill ha i gengäld.

– Det var likadant när det inte fanns tillräckligt med skyddsutrustning i Europa i början av pandemin. Då fick Kina mycket bra publicitet för att man skänkte munskydd till bland annat Italien. Sedan visade det sig att en stor del av dessa munskydd inte var gåvor, utan exportvaror och dessutom av undermålig kvalitet, säger Malin Oud, programchef för Kina på Raoul Wallenberg-institutet..

– Kina gör dessa donationer som en del i en diplomatidrive. Det är viktigt för Kina att framstå som en ansvarsfull ledare med tanke på kritiken man fått för hur man hanterade pandemin när den först bröt ut i Wuhan.

Beprövad teknik

Det kan även finnas mer renodlat kommersiella baktankar. Liksom västliga läkemedelsföretag skriver Kina redan kontrakt på att sälja stora mängder av sina vaccin.

ANNONS

– Det pågår en mycket intensiv vaccindiplomati. Kinesiska vaccin konkurrerar med andra och man vill gärna presentera de kinesiska alternativen som en global allmännytta, lika effektiva och säkra som västerländska vaccin.

De kinesiska vaccinen, liksom exempelvis ryska Sputnik, europeiska Astra Zenecas samt amerikanska Johnson & Johnsons produkter, framställs med mer etablerade metoder och är mer robusta. De kan förvaras i vanlig kylskåpstemperatur, vilket är en fördel jämfört med de nya och mer ömtåliga RNA-vaccin från Pfizer-Biontech och Moderna, som är först ut i Europa och Sverige och som måste förvaras i frystemperatur – för Pfizer-Biontechs vaccin ända ned till minus 70 grader Celsius.

Faktiskt fungerar

Men å andra sidan tycks effektiviteten vara lite lägre hos de mer robusta vaccinen, jämfört med de nya RNA-vaccinen.

– Det verkar i pressreleaser och publicerade studier som att de inte har riktigt lika hög skyddseffekt, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på KI, om de sistnämnda.

– Men de har andra klara fördelar. Man måste ta de vaccin som faktiskt fungerar under de förhållanden man har framför sig. Är det svårt med fryskedjan, då får man ta det som klarar av kyl.

Sällberg betonar också att framställningen med etablerade metoder gör att de kan tillverkas på befintliga produktionslinor.

ANNONS

– För RNA måste man nog bygga upp storskaliga produktionsanläggningar. Så jag tror att det i närtid kommer att snabbare kunna genereras många doser för Astras och Johnson & Johnson-vaccinen, och självklart de ryska och kinesiska vaccinen.

Henrik Samuelsson/TT

Unicefs lager i Köpenhamn, det största i sitt slag i världen. Det är bland annat härifrån distributionen av vaccin inom Covax ska ske. Bild från oktober 2020.
Unicefs lager i Köpenhamn, det största i sitt slag i världen. Det är bland annat härifrån distributionen av vaccin inom Covax ska ske. Bild från oktober 2020. Bild: AP/TT
Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin.
Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Global vaccinsatsning

Det finns 7,6 miljarder invånare i världen. Om en stor del av mänskligheten ska få minst två vaccindoser vardera mot covid-19 kommer det alltså att krävas kanske 10–15 miljarder doser.

Än så länge har bara en handfull vaccin fått grönt ljus runtom i världen, och då ofta i form av nödgodkännanden. Det är också oklart hur snabbt produktionen av dessa kan skalas upp från miljoner till miljarder doser.

Men läkemedelsbranschen satsar allt på att få fram mer och fler vaccin mot pandemin. Världshälsoorganisationen listar 63 vaccinkandidater som testats på människor, varav 21 nått sista stadiets masstester.

Ytterligare hela 172 vaccinkandidater utvecklas för närvarande i laboratorier.

Källa: WHO

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS