Vaccinet från Pfizer/Biontechs kommer testas på små barn.
Vaccinet från Pfizer/Biontechs kommer testas på små barn. Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccin ska testas på sex månader gamla bebisar

Pfizer/Biontech ska börja testa sitt coronavaccin på bebisar så unga som sex månader, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

ANNONS
|

I studien ska upp till 4 500 barn mellan sex månader och tolv år i USA, Finland, Polen och Spanien få en mindre dos av vaccinet, skriver Aftonbladet som hänvisar till NTB.

I testerna får 5–11-åringar tio mikrogram, medan barn som är ett halvår till 5 år får tre mikrogram.

Barn blir sällan svårt sjuka i covid-19, men vaccinering anses ändå viktigt eftersom även unga kan sprida smittan.

Efter de tester som nu inleds hoppas Pfizer kunna söka nödgodkännande för 5–11-åringar i september och för de yngre i oktober eller november.

Sedan tidigare har USA och EU godkänt att Pfizer/Biontechs vaccin ges till barn mellan 12 och 15 år. Och då med samma dos som för vuxna, 30 mikrogram.

ANNONS

Sedan dess har flera länder, bland annat Italien, Tyskland och Frankrike meddelat att de planerar vaccinera barn. I USA ges redan vaccinet till barn.

Sverige har ännu inte fattat beslut i frågan.

– Vi har hållit på löpande hela året och har vetat att någon gång kommer vi fram till den frågan. Man får tänka sig att vi måste ha något beslut under hösten eller sommaren, sa Johanna Rubin vid Folkhälsomyndigheten på en presskonferens den 28 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS