Tio miljoner vaccindoser mot det nya coronaviruset har säkrats via avtal till Sverige. På bilden vaccineras personen mot säsongsinfluensan.
Tio miljoner vaccindoser mot det nya coronaviruset har säkrats via avtal till Sverige. På bilden vaccineras personen mot säsongsinfluensan. Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccin mot corona kan godkännas redan i år

Två coronavaccin kan godkännas redan innan årsskiftet, det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

ANNONS
|

Inget vaccin mot covid-19 är ännu godkänt, men flera av de som utvecklas ligger nu i sluttesterna, så kallade fas tre.

Under regeringens presskonferens under tisdagen där bland annat Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström medverkade berättade han att det är Europeiska läkemedelsmyndigheten som tar emot ansökan om godkännande från vaccinaktörerna.

Sedan är det EU-kommissionen som formellt godkänner vaccinet – något som enligt Richard Bergström kommer ta ”några månader”.

– Det kommer att gå fort i alla fall, fortare än normalt, men det tar några månader att gå ett godkännande, tidigast i januari.

Kan godkännas i december

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan dock EU komma att godkänna två vaccin före årsskiftet. Det handlar om vaccinen som testas av företagen Pfizer/Biontech och Moderna.

ANNONS

Efter ett videomöte med EU-ledare på torsdagen sade von der Leyen att Europeiska läkemedelsmyndigheten kan godkänna vaccinen "så tidigt som andra halvan av december om all fortskrider utan några problem".

Både Pfizer/Biontech och Moderna har den senaste månaden släppt resultat från sina fas-3-studier. Flera tiotusentals personer har deltagit och i båda fallen har delresultat visat på 95 procents effektivitet.

– Det är väldigt bra, det är mer än vad många av experterna hade hoppats på, har Richard Bergström kommenterat.

LÄS MER:Här är grupperna som får vaccinet först

Sverige har ingått i tre vaccinavtal

Europeiska läkemedelsmyndigheten har sedan oktober granskat vaccin från Pfizer/Biontech och Astra Zeneca genom så kallad "rolling review", löpande granskning. Det innebär att granskningen inleds innan alla studier är färdiga. I måndags inleddes även granskningen av vaccinet från företaget Moderna.

Sverige ska delta i minst tre avtal om att köpa covid-19-vaccin från Astra Zeneca, Janssen Pharmaceutica NV och Pfizer/Biontech, förutsatt att vaccinen godkänns.

Enligt regeringen innebär det att Sverige har säkrat tio miljoner vaccindoser, tillräckligt för att vaccinera hela svenska befolkningen. Men det kommer att se successivt.

LÄS MER:Avtal klara för vaccin till hela Sveriges befolkning

– De leveransavtal som EU har tecknat har volymer för några av vaccindoserna redan från januari, så även om godkännandet kommer något senare så måste alla vara förberedda från januari att börja vaccinera, har Richard Bergström sagt.

ANNONS

Man kommer att prioritera att vaccinera äldre över 70 år, andra riskutsatta på grund av underliggande sjukdom samt vård- och omsorgspersonal. Upp mot 500 000 vaccindoser per månad kommer att kunna levereras till Sverige med start i januari, förutsatt att vaccinen som utvecklas godkänns.

LÄS MER:VGR blev utan nya starkare influensavaccinet: ”Det kommer inte att räcka”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS