Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Våra vänner är jätterädda"

Joel Schwartz och Ella Ortman från Uddevalla har bott i Turkiet och har vänner i området runt militärkuppen. Vännerna är rädda och bunkrar upp med mat inför tuffare tider.

Joel Schwartz från Uddevalla har läst turkiska vid Uppsala universitet och även bott i Turkiet under några månader.
Under morgonen har han följt nyhetsrapporteringen genom svenska och turkiska medier och har även försökt nå sina turkiska vänner utan resultat.
- Det kom ganska oväntat men Erdogan är väldigt impopulär bland sekulära turkar och situationen i östra Turkiet är ohållbar. Jag har inte hört så mycket från mina vänner men jag hoppas att det är lugnt för dem, säger Joel Schwartz.

Ella Ortman från Ljungskile har även hon bott i Turkiet en period och har vänner i området.
- Det jag har sett från mina turkiska Facebook-kompisar är att många är väldigt rädda. Min närmaste vän därifrån skrev att han hörde smällar från något han trodde var bomber i närheten, han var jätterädd precis när det hände, säger Ella Ortman.

På Facebook har Ella Ortman under morgonen kunnat läsa om folk som förbereder sig för tuffa tider.
- Folk är på väg till affärer för att bunkra upp med mat. Många tar ut kontanter och är rädda för att det kan bli ännu mer osäkert läge i Turkiet och förbereder sig för det värsta, säger Ella Ortman.

Nattens händelser tror både Joel Schwartz och Ella Ortman kommer leda till ökade oroligheter i Turkiet.
- Jag tror att konsekvensen kommer bli att Erdogan stärker sin makt. Nu har han bevisat för folket att han kan stå emot sina motståndare, säger Joel Schwartz.
- Det känns väldigt tråkigt, när jag var i Istanbul precis innan valet 2015 hade folk sån otrolig framtidstro. Det som händer just nu är jättetråkigt, säger Ella Ortman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.