Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Våldtäktskulturen är fruktansvärd"

Våldtäkten på en äldre nunna har gett nytt bränsle åt debatten om sexuellt våld i Indien. Nyligen stoppades en uppmärksammad dokumentärfilm om en annan otäck gruppvåldtäkt.

-Unga flickor kan inte gå ensamma på gatorna här. De måste skyddas av en man. De är rädda när de ska gå på gatorna. De vet om att männen kan våldta dem, säger 20-årige Sono mitt i den skräniga trafiken i megastaden Delhi.

Sono har gett sig själv i uppdrag att följa en grupp flickor, Alison, Drashti, Prathiba och Manisha, till och från skolan för att skydda dem. De skyndar snabbt iväg genom trafiken igen.

Missnöjet med myndigheterna är stort efter gruppvåldtäkten på den 70-åriga nunnan i Västbengalen. Trots att flera personer förhörts, har ännu ingen gripits. Nunnan attackerades när hon försökte skydda en klosterskola mot en grupp inbrottstjuvar.

Ämnet var redan infekterat. Nyligen stoppade en domstol i New Delhi BBC-dokumentären "Indiens dotter" som skildrar den uppmärksammande gruppvåldtäkten på 23-åriga studenten Jyoti Singh i huvudstaden 2012. Singh dog av sina skador.

Aktivist kritisk

Mohammed Ashta, som har en cykelverkstad, tycker att det är viktigt att våldtäkterna diskuteras i Indien. Medicinstuderande Sanjeev Yadav, 23 år, blir eld och lågor när ämnet kommer upp:

-Våldtäktskulturen är fruktansvärd. Som medicinstuderande kan jag skriva en bok om alla hemska exempel jag fått se. Och vi har en kultur där ingen talar om detta i vanliga fall. Jag tycker att myndigheterna gjort helt fel som förbjudit filmen. Det borde göras tusen sådana filmer, tills männen slutar våldta, säger Yadav.

Kavita Krishnan är anti-våldtäktsaktivist och ledare för det kommunistiska partiet. Hon organiserade flera massdemonstrationer i samband med våldtäkten på Jyoti Singh. Hon är kritisk till filmen och anser att det är bra att den inte visas:

-Av den enkla anledningen att fallet kanske ska tas till högsta domstol. Då är det inte bra att en av de dömda intervjuas, säger Krishnan.

Hon tycker också att brottet beskrivs för detaljerat.

-Det finns en fascination som inte alls hjälper själva sakfrågan om våldtäktskulturen i Indien.

Amatörregissören Harvinder Singh går ett steg längre. Han har nu gjort en film kallad Storbritanniens dotter och skildrar sexuellt våld i Europa. Singh menar att våldtäkt är ett globalt fenomen och att mentaliteten hos dem som begår brottet är samma världen över.

Inga synliga politiska följder

Ämnet debatterades nyligen i det indiska parlamentet, med många kritiska röster mot regeringens hantering, men också med många som stod upp för beslutet. En ledamot hävdade att filmen ingår i en smutskastningskampanj mot Indien.

Någon allvarligare skada verkar dock inte premiärminister Narendra Modi ha lidit av de uppmärksammade händelserna, av de politiska kommentarerna att döma. De flesta skyller beslutet att förbjuda filmen på den lokala domstolen i Delhi och den senfärdiga hanteringen av våldtäkten mot nunnan drabbar främst delstatens chefsminister, Mamata Banerjee.

Våldtäktsoffer tacksam

Vid Jama-moskéns fot i gamla Delhi bor Manu Singh på en filt. Hon är själv offer för sexuellt våld. Under flera timmar berättar hon om sitt liv. Hon har flytt från den man som hon såldes till i Punjab, i norra Indien.

-Det måste få ett slut. Män ska inte få bete sig som djur och smutsa ned kvinnor. Jag hoppas att alla ser filmen. Jag är glad att filmen har gjorts, säger hon.