Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringskritiska demonstranter har tänt eld på flera banker i Tripoli i norra Libanon. Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Regeringskritiska demonstranter har tänt eld på flera banker i Tripoli i norra Libanon. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Våldsamma protester skakar Libanon – en död

Uppretade demonstranter är tillbaka på de libanesiska gatorna. En man i 20-årsåldern är död efter våldsamma sammandrabbningar mellan regeringskritiska demonstranter och säkerhetsstyrkor i Tripoli.

Tripoli i norra Libanon skakas av våldsamma protester som inleddes under måndagskvällen och blossade upp på nytt under tisdagen. Flera banker har vandaliserats och minst tre har satts i brand av uppretade demonstranter.

För att skingra folkmassorna har soldater skjutit i luften och använt tårgas och gummikulor. Säkerhetsstyrkorna ska i sin tur ha utsatts för brandbomber och stenkastning. Omkring 60 personer, varav 40 soldater, har skadats, enligt armén.

En man i 20-årsåldern har dött sedan han skottskadats i låret under oroligheterna.

Libanon har aldrig bevittnat protester av den magnitud som skakat landet sedan oktober. Människor med olika bakgrund har gått samman för att kritisera den politiska eliten, som man anser vara korrupt och inkompetent.

Missnöjet grundar sig i den ekonomiska krisen, som har lett till valutakollaps, inflation och allmänt försvårade levnadsförhållanden. Regeringen har ännu inte presenterat någon räddningsplan. Situationen har förvärrats av de åtgärder som vidtagits för att tackla coronavirusets framfart i landet.