Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Våldsamma protester och stenkastning – mot höjda bensinpriser

Stenkastande demonstranter som brände fordon på Paris paradgata Champs-Elysées möttes av tårgas, vattenkanoner och 3 000 poliser, när de på lördagen tillsammans med tiotusentals människor gav sig ut på gatorna i Frankrike.

Demonstranterna protesterar mot stigande bränslepriser och president Emmanuel Macrons politik. Även förra helgen genomfördes omfattande protester.

Centrala Paris såg bitvis ut som ett slagfält när polis och demonstranter drabbade samman på Champs-Elysées. Polisen kämpade för att hindra demonstranterna att nå Élyséepalatset och president Emmanuel Macron och fick ta till såväl tårgas som vattenkanoner.

Just på Champs-Elysées uppges demonstranterna dessutom inte ha haft tillstånd att protestera.

Övermannades av demonstranter

Flera fordon eldhärjades på paradgatan, bland annat ska ett stort fordon ha brunnit så kraftigt att tjock mörk rökpelare syntes mitt bland demonstranterna. En man som då försökte attackera räddningstjänsten övermannades av andra demonstranter, ett tecken på att det var en brokig skara som gav sig ut på gatorna på lördagen.

Några demonstranter svarade polisen med att kasta gatsten och bygga barrikader av gatskyltar och barstolar, andra med att sjunga marseljäsen.

Förra helgen deltog närmare 300 000 människor i protester runt om i landet. Och under veckan har demonstranterna, som kallas "de gula västarna" efter de reflexvästar de bär, på sina håll fortsatt att blockera vägar till bland annat bensinstationer, shoppinggallerior och fabriker.

Två människor avled i samband med förra helgens protester.

Enligt det franska inrikesdepartementet var nästan 81 000 "gula västar" ute och demonstrerade runt om i Frankrike under lördagseftermiddagen.

Över hela landet gjordes 35 gripanden gjorts i samband med protesterna och av dessa har 18 frihetsberövats i Paris. Åtta personer, varav två poliser, har skadats vilket kan jämföras med de protester som genomfördes förra helgen då 106 människor skadades, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ytterkantsgrupper

Inrikesminister Christophe Castaner anklagar Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, för att ha eldat på demonstranterna.

"Extremhögern har mobiliserat och bygger barrikader på Champs-Elysées", skriver han på Twitter.

Myndigheterna har varnat för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten planerat att ansluta sig till gula västarnas demonstrationer.

Protesterna utlöstes av missnöje med de nya skatter på bensin och diesel som infördes i fjol för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänliga transportmedel, men har breddats. Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, kontroversiella reformer av det statliga järnvägsbolaget och skattesänkningar i kombination med åtstramningar finns bland de åtgärder som väcker missnöje.

Bakgrund: Bensinpriset i Frankrike

Bakom missnöjet i Frankrike ligger en ökning av priset på bensin och diesel.

Orsaken är dels att priset på råolja steg på den internationella marknaden i oktober, dels har den franska regeringen även justerat skatterna på bensin och diesel vilket gjort den senare dyrare.

Dessutom planeras ytterligare en höjning av skatten på diesel med 6,5 cent (cirka 70 öre) per liter i början av 2019. Den höjda dieselskatten är avsedd att förmå bilägare att byta till miljövänligare bilar.

Men missnöjet och protesterna från gula västarna har haft en viss inverkan. I mitten av november uppgav regeringen att man tillför extra pengar för att hjälpa bilägare med låg inkomst.

Frankrike har målet att stoppa försäljningen av bensin- och dieselbilar från 2040.

Källor: Reuters, Euronews

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.