Oroligheterna fortsätter i Tunisien

Våldsamheterna fortsätter i Tunisien efter att landets president avsatte premiärministern efter kraftiga protester mot landets styre. Hur illa konsekvenserna blir för den unga tunisiska demokratin återstår att se, enligt Nordafrikaexperten Rouzbeh Parsi.
– Det är en farlig situation. Men hur illa det är, hur nära randen till avgrunden man är, är för tidigt att säga, säger han.

ANNONS
|

Det råder politiska turbulens i Tunisien. På söndagskvällen avsatte landets president Kais Saied landets premiärminister Hichem Mechichi och upplöste parlamentet.

Då hade redan tusentals tunisier protesterat i flera städer mot vad man anser vara flera misslyckanden från regeringens sida. Tunisien lider av stora ekonomiska och sociala problem.

Folkets missnöje har även ökat ytterligare i samband med hur coronapandemin har hanterats i landet. Något som nyligen ledde till att landets hälsominister sparkades, skriver BBC.

Ennahda-partiet, som styr Tunisien och även backar den nu avsatta premiärministern, anser att avsättningen är att likställa med en kupp.

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahda-partiets ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till nyhetstjänsten Reuters.

ANNONS

President Kais Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.

Utegångsförbud utlyst

TT rapporterar att det under måndagseftermiddagen meddelades att även försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnad justitieminister Hasna Ben Slimane tvingas bort från sina poster.

Därefter utlyste Saied nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser och torg.

Förutom akuta ärenden, till exempel att uppsöka vård eller införskaffa förnödenheter, får befolkningen inte längre röra sig mellan olika städer i Tunisien oavsett tid på dygnet.

LÄS MER:Utegångsförbud i allt oroligare Tunisien

Kastar stenar och flaskor mot varandra

Kais Saied har varit involverad i en politisk konflikt med den nu avsatte premiärministern Hichem Mechichi i över ett år. Beskedet att premiärministern avsatts och parlamentet stängts meddelade president Kais Saied i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen.

Under måndagen drabbade anhängare till premiärministern samman med demonstranter från motståndarlägret som står bakom avsättningen.

Demonstranterna har kastat stenar och flaskor mot varandra under sammandrabbningen, skriver TT och hänvisar till en AFP-fotograf på plats.

”Bristen på struktur urholka demokratin i Tunisien”

Brittiska BBC skriver i en analys att den flera år långa maktkampen mellan president Kais Saied och premiärministern Hichem Mechichi till slut eskalerat.

Nordafrikaexperten Rouzbeh Parsi säger till TT att läget i landet är dramatiskt, men hur illa konsekvenserna blir för den unga tunisiska demokratin återstår att se.

ANNONS

– Det är en farlig situation. Men hur illa det är, hur nära randen till avgrunden man är, är för tidigt att säga, säger han.

– Det är en självkupp, där en demokratisk institution gör en kupp mot en annan. Presidenten har ingen rätt att upplösa parlamentet på det här viset, så vitt jag kan se, säger Parsi.

LÄS MER:Experter: Läget i Tunisien allvarligt

Al Jazeeras lokaler stormade av polis

Oroligheterna har även haft direkta konsekvenser för landets medier.

Åtminstone tjugo tungt beväpnade poliser stormade på måndagen mediebolaget Al Jazeeras lokaler. Säkerhetsstyrkor som varit inblandade i stormningen ska ha sagt att man gjorde det på uppdrag av landets rättsväsende och bad alla journalister att lämna byggnaden, skriver Al Jazeera.

Enligt Al Jazeera hade polisen inte tillstånd att genomföra stormningen. Reportrar på tv-kanalen säger också att säkerhetsstyrkorna beordrade dem att stänga av sina telefoner, samt att de inte släpptes tillbaka in när de ville hämta sin privata tillhörigheter.

– Vi fick ingen förvarning om att säkerhetsstyrkor skulle evakuera vårt kontor, säger Lotfi Hajji, byråansvarig för Al Jazeera i Tunisien.

Fakta: Jasminrevolutionen i Tunisien

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS