Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Våldsam brand i Kalifornien

Minst nio personer har dött efter en brand under en musikfest i en industrilokal i Oakland i Kalifornien. Myndigheter befarar att ytterligare 40 personer kan ha dött i den svåra branden.

 

Branden startade vid elva-tiden på lördagsförmiddagen, lokal tid, i en industribyggnad i Oakland, Kalifornien.

Mellan 75 och 100 personer befann sig i festlokalen när branden utbröt. Polisen bekräftar för AP att nio personer har dött och ytterligare minst 25 personer uppges vara saknade, rapporterade KWWL timmarna efter branden. 

Enligt KWWL har brandmännen uppgett att det var 50 personer i byggnaden när branden utbröt.

Under lördagskvällen svensk tid rapporterar AP att 40 personer befaras ha omkommit. Uppgifterna kommer från en lokal sheriff som säger att polisen förbereder sig på att 40 personer kan ha omkommit. 

55 brandmän bekämpar branden

Till nyhetssajten har en person som bor i närheten av byggnaden har sagt:  "Det var för varmt och för mycket rök. Jag var tvungen att ta mig ur. Jag kände bokstavligt talat hur min hud och mina lungor kvävdes av rök. Jag kunde inte få brandsläckaren att fungera."

Personer har också berättat att någon har fått brännskador efter branden och någon sett en person fly lågorna genom att hoppa ut genom ett fönster.

55 brandmän ryckte ut till platsen och branden hade då spridit sig till tre olika delar av byggnaden, skriver engelska Metro.

 

– Det är bara tragiskt, en verklig tragedi, säger räddningstjänstens chef Teresa Deloach Reed.

Deloach Reed berättar att räddningstjänstens personal så snabbt som det är möjligt måste göra en mer noggrann genomsökning av byggnaden. Enligt henne är det fortfarande för tidigt att säga vad det var som orsakade den förödande branden.
– Vi känner ännu inte till hur många det totala antalet potentiella offer är, säger hon till tidningen East Bay Times.

När branden bröt ut spelade artisten Golden Donna. Chefen för styrkan som ryckte ut, Lisa Baker, berättade att byggnaden stod i full brand när de anlände. Brandmännen kämpade intensivt för att släcka, men förhållandena förvärrades och man tvingades att backa.
 

Försöker komma i kontakt med anhöriga

Flera personer har lagt upp bilder på sociala medier under lördagen för att försöka komma i kontakt med anhöriga som kan ha funnits på plats, medan andra personer har uppgett att inblandade personer har lämnat platsen på ett säkert sätt.

Vad som har orsakat branden är ännu oklart.

"Huden lossnade"

Ett 50-tal personer bor i huset, som fungerar som ett konstnärskollektiv. En av dem, fotografen Bob Mule, säger till East Bay Times att en vän till honom skadade sig och försökte få hjälp att komma ut. Mule berättar att han försökte att hjälpa till men att det inte fungerade.
– Det var för varmt, för mycket rök. Jag måste bara komma ut därifrån, säger Mule som själv fick mindre brännskador.

Han berättar hur han bokstavligen kände hur huden lossnade och lungorna fylldes av brandrök.
– Jag kunde inte få brandsläckaren att fungera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.