Våldet breder ut sig

ANNONS
|

Robert Mugabe var med och ledde kampen mot rhodesiern Ian Smith, som 1980 tvingades släppa det vita minoritetsstyret och lämna från sig makten. Och 84-årige Mugabe firade i går Zimbabwes nationaldag - landets 28:e självständighetsdag.

Omkring 15 000 människor hade samlats på Gwanzura-stadion i stadsdelen Highfield i huvudstaden Harare. Klädda i T-tröjor med Mugabe-positiva budskap lyssnade de i över en timme på presidenten och bjöds på både dansuppträdande och polisparader.

I sina utfall mot väst varnade presidenten särskilt för Storbritannien.

- Vill ni att britterna kommer tillbaka igen? Ni såg vad som hände när de hörde att MDC höll på att vinna, sade Mugabe.

ANNONS

- Det kommer aldrig att hända (att mark lämnas till vita jordbrukare). Ner med britterna, ner med tjuvarna som vill stjäla vårt land, sade han.

Den festliga stämningen på stadion kontrasterade mot fattigdomen på utsidan, skriver Reuters. Zimbabwes ekonomi har kollapsat och det är mycket stor brist på mat och vatten. Minst en fjärdedel av landets 13 miljoner invånare har flytt till Sydafrika eller något av grannländerna. Av dem som stannat kvar är fyra av fem invånare arbetslösa.

Inga siffror har redovisats

Den galopperande inflationen är nu på 165 000 procent, räknat på årsbasis. Mugabe återkom i sitt tal till att västs sanktioner mot landet var anledningen till den ekonomiska kollapsen.

Det är nu tre veckor sedan zimbabwierna röstade i parlamentsvalet 29 mars. Regeringspartiet Zanu-PF fick för första gången sedan 1980 se sig besegrat, om än knappt.

Men siffrorna för presidentvalet har ännu efter tre veckor inte redovisats.

Oppositionspartiets MDC:s ledare Morgan Tsvangirai anser att han vann klart. Mugabes parti Zanu-PF menar att ingen av dem vann och att en andra valomgång därför krävs. En oberoende valobservationsgrupp anser även den att ingen av de två kandidaterna fick mer än hälften av rösterna, även om Tsvangirai var närmast 50 procentsstrecket.

ANNONS

MDC motsätter sig både en omräkning av rösterna och en andra valomgång, om inte internationella observatörer tillåts övervaka valet. Tsvangirai har också uppmanat FN att inrätta en domstol, för att de som bryter mot de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe ska kunna ställas inför rätta.

Mugabe har placerat ut soldater, polis och säkerhetsfolk på landsbygden för att på så sätt se till att han själv vinner i den andra omgången av presidentvalet, säger två medlemmar, i toppskiktet av Zanu-PF, till Telegraph.

Varje "kommandocentral" ska bestå av tre poliser, en soldat och en krigsveteran. Nätverket kommer att finnas i landets alla provinser och koncentreras till landsbygden, där 70 procent av zimbabwierna bor. Större städer, där Morgan Tsvangirai har störst stöd, kommer troligen att undantas.

Mugabe drev en kampanj efter samma mönster vid parlaments- och presidentvalen 2000 och 2002. Han vann båda valen sedan utvalda offer misshandlats och torterats.

De två personerna, som inte vill bli namngivna, står nära Mugabe. De tillhör den högsta ledningen och fanns bland dem som efter valet ville ha en uppgörelse med oppositionen - och att Mugabe skulle lämna ifrån sig makten. Men efter stöd från flera hårdnackade personer inom säkerhetsstyrkorna är Robert Mugabe lika trotsig som tidigare.

ANNONS

Våldet mot befolkningen på den zimbabwiska landsbygden sprider sig som en farsot.

- Människor misshandlas och till och med dödas, kvinnor våldtas, barn utnyttjas och hus har bränts ner, sade George Sibotshiwe, talesman för Morgan Tsvangirai, från Botswana.

De uppgifterna går på tvärs med den zimbabwiske polistalesmannen Wayne Bvudzijena, som sade att det är MDC som ligger bakom våldet på landsbygden och att oppositionspartiet får stöd från västländer.

Vill ha stöd från Kina och Iran

Ett stort antal poliser patrullerar nu huvudstaden Harare och i förorten Glenview gick zimbabwiska soldater från hus till hus och misshandlade män och ungdomar. Enligt ett vittne hade en soldat boende i området angripits tidigare i veckan och misshandeln sades vara en hämnd.

Ett fartyg med vapen och ammunition från Kina på väg till Zimbabwe har legat för ankar utanför den sydafrikanska hamnstaden Durban i flera dagar. Sydafrikas regering har givit tillstånd att transportera vapnen på sydafrikanska vägar till Zimbabwe - men hamnarbetarnas fackförbund tar avstånd från regeringens beslut.

Hamnarbetarna anser att situationen i Zimbabwe är mycket instabil och att det därför inte är lämpligt att sända vapen dit. Och att vapnen måste fraktas tillbaka till Kina.

- Våra medlemmar vägrar att befatta sig med lasten, sade Randall Howard, talesman för fackförbundet.

ANNONS

President Mugabe sägs nu lita till stöd från allierade i regionen som Angola, Namibia, Moçambique och Kongo-Kinshasa. Han kommer också, enligt samma källor, att begära ekonomiskt stöd från Kina och Iran.

ANNONS