Våld skakar Egypten inför valet

ANNONS
|

När polis i lördags rev det tältläger som demonstranter rest på Tahrirtorget, navet för upproret som i år fällde Hosni Mubarak, blev det enligt aktivister en gnista. På söndagskvällen brann tälten på torget när polis försökte skingra tusentals demonstranter.

–Polisen använde än en gång våld mot demonstranter och det har inte slutat, säger Ahmed Maher, en av frontfigurerna i aktivistgruppen 6 april-rörelsen, i telefon till TT.

Då hade sammandrabbningar mellan demonstranter och polis – som med batonger, tårgas och gummikulor besvarade stenkastning – pågått ända sedan i lördags på flera platser i Egypten. Minst elva dödades i helgen och hundratals skadades, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Delade åsikter

Krissamtal pågick under söndagen både inom regeringen och bland dess kritiker. Tältlägret på Tahrirtorget föregicks av massprotester i fredags då tiotusentals samlats för att uttrycka missnöje med militärrådet (SCAF) som nu styr Egypten.

SCAF har anklagats för tortyr, godtyckliga gripanden och censur. Samtidigt har militären stöd från stora delar av befolkningen. Opinionsundersökningar har under hösten pekat på att åtta eller nio av tio egyptier tycker att armén gör ett bra jobb.

Men helgens våld stärker kraven på förändring.

–Vi vill förändra hela regeringen, inte bara polisen, säger Ahmed Maher.

–De har misslyckats med att lösa problem, så vi behöver en ny regering.

Islamister vinnare

Våldet utbröt mindre än två veckor före parlamentsvalet den 28 november. Först senare ska en ny regering ta över och oklarhet kring när det blir av väcker oro för att SCAF inte vill släppa makten.

Att valen kommer i den här ordningen har fått stöd av islamister som ser sina chanser som bättre i parlamentsval än i presidentval, enligt Wael Nawara från liberala partiet Demokratiska fronten. Han tvivlar på att egyptierna skulle välja en islamistisk president men i parlamentsval har unga partier svårt att konkurrera med etablerade Muslimska brödraskapet.

ANNONS

–Många av de nya partierna växer fram först nu, säger han till TT.

ANNONS