Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsamma anhängare till USA:s president Donald Trump stormade Kapitolium i Washington DC på onsdagen.
Våldsamma anhängare till USA:s president Donald Trump stormade Kapitolium i Washington DC på onsdagen. Bild: John Minchillo/AP/TT

Våld och kaos i USA – detta har hänt

Kaos och våldsamheter drabbade hjärtat av USA:s demokrati då president Donald Trumps anhängare stormade Kapitolium i Washington DC, där kongressen var i färd med att godkänna Joe Bidens valvinst.
Här är en sammanfattning av vad som hänt.

.

Tiotusentals anhängare till den avgående presidenten samlades i Washington för att demonstrera mot resultatet i presidentvalet, som framför allt Trump lett dem att tro är falskt. I ett framträdande hamrade Trump in detta budskap – och gav folksamlingen en tändande gnista:

– Vi ska gå till Kapitolium... Och vi ska heja på våra modiga män och kvinnor i kongressen och vi kommer troligen inte heja lika mycket på vissa av dem. För vi kommer aldrig att ta tillbaka vårt land med svaghet. Man måste visa styrka och vi måste vara starka.

Trump sade också att han skulle följa med folkmassan dit, men vände sedan i stället tillbaka till Vita huset.

.

I Kapitolium hade kongressen samlats för att ge ett sista formellt godkännande till valresultatet. När folkmassorna började omringa byggnaden larmade Kapitoliums polisstyrka om ett "yttre hot" och meddelade att ingen fick lämna byggnaden. Kort därpå avbröts sammanträdena i senaten och representanthuset. Ledamöter evakuerades från byggnaden eller låstes in i sina rum.

.

Ett utegångsförbud infördes i huvudstaden, från klockan 18, lokal tid, och till klockan 6 följande morgon.

.

Människor krossade glasfönster i byggnaden och trängde sig förbi ordningsmaktens barrikader. Poliser säger sig ha blivit angripna med något kemiskt medel av personer som inkräktade. Många av dem drog vapen och vid ett tillfälle avfyrades tårgas i den runda salen under Kapitoliums kupol.

.

Efter att under flera timmar ha rört sig fritt i och runt Kapitolium ingrep polis i en gemensam insats mot demonstranterna. Över 50 personer greps, varav en handfull var beväpnade, enligt polisen. Strax efter klockan halv fyra lokal tid meddelar Vita husets pressekreterare att nationalgardet har sammankallats.

.

Fyra personer dör i samband med uppståndelsen. En kvinna blir skjuten av polis och avlider av sina skador. Tre andra avlider på området av vad polisen beskriver som medicinska orsaker.

.

Tillträdande presidenten Joe Biden talade under kvällen och kallade händelsen för "en attack mot vår demokrati". Han uppmanade också president Trump att kliva fram för att lugna demonstranterna.

– Det är inte en protest, det är ett uppror, sade han.

.

President Trump publicerade kort därpå ett splittrat budskap som spelats in vid Vita huset. Han började med att upprepa sina konspirationsteorier om valresultatet och hävda att han vunnit. Sedan sade han till anhängarna i fråga att han "älskar" dem och förstår hur de känner. Sedan uppmanade han dem att gå hem i lugn och ro.

.

Twitter, Facebook och Instagram låste därefter presidentens konton, med motiveringen att hans inlägg riskerar att bidra till att öka risken för våld.

.

Flera världsledare fördömer händelserna i Washington DC. Även flera republikaner har kritiserat det som hänt.

.

Vid 02-tiden, svensk tid, återupptogs omröstningen om delstaternas elektorsröster. Flera kongressledamöter som tidigare sagt att de skulle föra Trumps talan och invända mot resultatet meddelade att de ångrat sig efter det inträffade. Men flera av dem invände som planerat, vilket gjorde att processen drog ut rejält på tiden. I slutänden verifierades samtliga delstaters elektorsröster – och därmed Joe Bidens valseger.

.

En kort stund efter att kongressen klubbat igenom resultatet meddelade Donald Trump, via medarbetare, att "vi kommer ha en fredlig överlämning av makten", samtidigt som han fortsatte hävda valfusk.

Klara Stefansson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT