1/3

Våghalsiga operationer sträcker ut ryska armén

Moskva attackeras av drönare, ryssar som strider för Ukraina ”invaderar” sitt hemland och en rysk spionbåt attackeras av vattengående drönare i Svarta havet. Ukrainas metoder för att tunna ut Rysslands militära resurser och vilseleda Kreml blir alltmer avancerade.
– Det är som en trollkarls fingerfärdighet: Det lurar åskådaren och tvingar hans uppmärksamhet någon annanstans, säger före detta armémajoren John Spencer till Financial Times.

Det började med drönarattacken mot Kreml, mitt i hjärtat av Moskva. Därefter gick ryska soldater, som strider för Ukraina, in över gränsen till ryska Belgorodregionen och meddelade att de hade tagit över byar. En pinsam händelse för Vladimir Putin, som beordrade militären att se till att något liknande inte kan hända igen.

Sedan dess har det rapporterats att ett ryskt spionfartyg attackerats av vattengående drönare i Svarta havet, och under tisdagen rapporterade ryska medier att åtta drönare hade skjutits ner över Moskva.

Attackernas strategiska värde må vara begränsade, men symboliskt väger de desto tyngre. Ukraina har nekat till inblandning i attackerna på rysk mark, men militärexperter menar att angreppen syftar till att forma slagfältet till Ukrainas fördel inför motoffensiven och vilseleda fienden.

– Vilseledningsoperationer har alltid varit en del av krig, men deras effekt förstärks idag av sociala medier, säger John Spencer, tidigare amerikansk armémajor som nu leder delar av undervisningen vid den amerikanska militärakademin West Point, till Financial Times.

– Det är ukrainska gråzonsoperationer som kräver att Ryssland sträcker ut sina resurser, oavsett om det handlar om trupper eller informationsoperationer. Det är som en trollkarls fingerfärdighet: Det lurar åskådaren och tvingar hans uppmärksamhet någon annanstans

Visar att Ryssland är sårbart

Även om Ryssland säger sig ha skjutit ner alla tisdagens drönare innan de nådde sina mål så visar attacken att den ryska huvudstaden är sårbar, skriver Financial Times.

– En framgångsrik offensiv börjar med en framgångsrik psykologisk offensiv. Den ryska moralen är inte på topp, säger en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman till tidningen.

Både drönarattackerna mot Moskva och Kreml, och ”invasionen” av Belgorodregionen, ökar osäkerheten bland den ryska befolkningen. Guvernören Vjatjeslav Gladkov sa efter angreppet vid gränsen att ”vi lever i ett de facto krigstillstånd”.

Kriget är inte längre något som pågår på avstånd. När som helst kan det smälla, även i Ryssland.

”Leker med elden”

Det finns dock inte bara fördelar med operationerna. Ukraina ”leker med elden” och har mycket att förlora politiskt om man ligger bakom drönarattackerna mot Moskva, säger försvarsanalytikern Michael Clarke till Sky News.

– Detta kommer att göra Kievs anhängare i väst oroliga. Det kommer att att späda på narrativet som Putin och människor runt honom kan använda för att bevisa att ukrainarna försöker förstöra Ryssland, säger han och fortsätter:

– De kommer också att säga – även om det inte är sant – att Nato ligger bakom detta. Inget av det är sant men den berättelsen kommer att ges trovärdighet av detta. Den riskerar därför att slå in en kil mellan Kiev och dess västerländska stödjare.

LÄS OCKSÅ: Kreml: Putin informerades om attacken i realtid

LÄS OCKSÅ: Ryssland anklagar Ukraina för "terrorattack"

LÄS OCKSÅ: Explosioner i Kiev på dagen efter orolig natt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.