Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett av varuhuskedjan Nordstroms varuhus i Los Angeles utsattes för en ”smash and grab”-kupp under måndagen. Minst 18 personer bröt sig in i varuhuset och stal varor för tiotusentals kronor. Bild: Eugene Garcia
Ett av varuhuskedjan Nordstroms varuhus i Los Angeles utsattes för en ”smash and grab”-kupp under måndagen. Minst 18 personer bröt sig in i varuhuset och stal varor för tiotusentals kronor. Bild: Eugene Garcia

Våg av ”smash and grab”-kupper i USA

De senaste veckorna har flera exklusiva butiker i olika städer i USA drabbats av så kallade ”smash and grab”-kupper. I staden San Francisco har rån- och stöldbrotten ökat med nästan 90 procent i år jämfört med året innan, rapporterar CNN.

I måndags bröt sig minst 18 personer in ett ett varuhus och stal varor för tiotusentals kronor i Los Angeles.

Tre dagar i rad förra veckan drabbades butiker i ett område i San Francisco av rån. Vid alla tillfällen var det en större grupp personer som bröt sig in i butikerna. Vid ett tillfälle fångades de maskerade rånarna på film när de sprang in i en smyckesbutik och slog sönder en glasmonter för att sedan plocka på sig varor innan de rusade därifrån.

Även Chicago drabbades förra veckan när en grupp på minst 14 personer tog sig i en Louis Vuitton butik och roffade åt sig varor till ett värde av minst 100 000 dollar.

– Det är inte ovanligt att ”smash and grab”-kupper ökar kring julhelgerna, säger Lynda Buel, vd för säkerhetskonsultfirman SRMC, till CNN.

Hon menar att i samband med att butiker fyller på sina lager med produkter inför julhandeln ger det rånare större möjligheter att komma över större partier varor vid kupperna.

Lagändring kan vara bidragande faktor till ökad brottslighet

I San Francisco har rån- och stöldbrotten ökat drastiskt sedan staden öppnade igen efter att ha tvingats stänga ner i samband med pandemin. Enligt statistik från den amerikanska polisen har man sett en ökning på 88 procent i brottsstatistiken gällande rån och stöld, i stadens centrala delar, i år i jämförelse med året innan, skriver CNN.

Enligt säkerhetsexperter som CNN pratat med finns det flera förklaringar till att brottsligheten ökat.

I många fall är rånarna flera till antalet och maskerade vilket gör det svårt att identifiera dem trots att de ofta fångas på övervakningskameror.

LÄS MER: Vakter begår brott i USA:s fängelser

I delstaten Kalifornien infördes också en ny lag 2014 i samband med att man ville få bukt med delstatens överfulla fängelser. I och med lagen höjde man gränsen för vad som räknas som grov stöld från 500 till 950 dollar.

– För en småkriminell person gör det att fördelarna med brottet blir större än risken för att åka fast eftersom tröskeln för vad som räknas som ett grovt brott höjts till 950 dollar. Det innebär att en person kan stjäla för upp till det beloppet och bara åtalas för en mindre förseelse, säger Lynda Buel till CNN.

Enligt Buel ligger det oftast en organiserad brottslighet bakom stöldkupperna. Personer utan en tung kriminell bakgrund utnyttjas för att utför brotten då de inte riskerar hårda straff om de åker fast. Hon menar att rättsapparaten därför måste fokusera på att få stopp på grupperna bakom brotten.

– Med vetskapen om att brotten ofta inte får några stora konsekvenser, särskilt om värdet på stölderna hålls under tröskeln för vad som räknas som ett grovt brott, ses det som ett enkla och snabba brott som i slutändan ger en hög avkastning, säger Buel till CNN.

LÄS MER: Hat och hot över internet har ökat under pandemin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.