Hålet har förbryllat invånarna och förargat stadens borgmästare, som menar att det orsakats av överdriven utvinning av marken i området.
Hålet har förbryllat invånarna och förargat stadens borgmästare, som menar att det orsakats av överdriven utvinning av marken i området. Bild: STRINGER

Växande slukhål förbryllar invånarna i Chile

I lördags upptäcktes ett 200 meter djupt slukhål nära en gruva i norra Chile. Hålet har förbryllat invånarna och förargat stadens borgmästare, som menar att det orsakats av överdriven utvinning av marken i området.

ANNONS

I veckan har de chilenska myndigheterna börjat undersöka ett mystiskt slukhål som uppenbarade sig i Tierra Amarilla i Atacama-regionen under helgen. Slukhålet bedöms vara cirka 25 meter i diameter och minst 200 meter djupt – och det fortsätter att växa.

– Vi har inte upptäckt något material där nere, men vi har sett att finns mycket vatten, säger David Montenegro, chef för Chiles nationella myndighet för geologi och gruvdrift.

Borgmästare kritiserar ”överdriven utvinning”

Slukhålet ligger precis intill en stor koppargruva, men det är oklart vad som tros ha orsakat det. Specialister har skickats till området och håller just nu på att undersöka hålet vidare.

ANNONS

Platsen runt hålet har spärrats av och arbetet i gruvan har stoppats tills vidare.

Tierra Amarillas borgmästare, Cristóbal Zúñiga, menar att slukhålet är en konsekvens av "överdriven utvinning" i området, enligt tidningen El Pais.

– Här protesterar jorden mot den överdrivna utvinningsaktiviteten som inte tar hänsyn till de negativa effekter den kan ha på vårt land och vårt samhälle, säger Zúñiga.

Varken några arbetare eller boende i området ska ha skadats i samband med att slukhålet dök upp.

LÄS MER:Katastrofalt poolparty – man sögs ner i slukhål

LÄS MER:Slukhål i Åre hotar bostadshus

LÄS MER:Ett enormt slukhål har hittats i Kina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS