Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Växande oro över berusade husdjur

Rapporterna om husdjur som drabbas av alkoholförgiftning har ökat kraftigt de senaste åren. Det larmar veterinärernas giftinformationscentral i Storbritannien om och påpekar samtidigt att mörkertalet är stort. Särskilt många fall rapporteras under djurägarnas alkoholstinna jul- och nyårsfirande.

Under jul och nyår tenderar alkoholkonsumtionen skjuta i höjden för många människor. I vissa fall leder djurägarnas snapsande indirekt till att deras husdjur också får i sig av högtidernas alkoholdrycker. Brittiska The Telegraph rapporterar om att det främst är när halvfulla glas med alkohol står kvar framme som djuren kan råka få det i sig. 

– Husdjur är nyfikna och smakar lätt på mat och dryck som kan vara farlig för deras hälsa. Hundar och andra husdjur är mycket mindre än oss, så de kommer upp i farliga nivåer av alkohol mycket fortare, vilket gör all tillgång till alkohol farlig, säger Gudrun Ravetz, ordförande för brittiska veterinärförbundet.   

Berusade djur på Youtube

Även om orsaken till majoriteten av de alkoholförgiftade husdjuren inte är med avsikt, så förekommer det också fler fall av ett nytt skadligt fenomen. På Youtube och på sociala medier dyker det titt som tätt upp filmklipp där djurägare medvetet ger sin husdjur alkohol. Djurens berusning publiceras sedan i humorsyfte.  

Troligtvis ett stort mörkertal

Förra året kontaktades veterinärernas giftinformationscentral i Storbritannien vid 26 tillfällen av veterinärer som behövde rådgivning. Det är en markant ökning sedan år 2000 då det bara skedde vid fem tillfällen. I år har veterinärerna bett organisationen om råd vid 18 tillfällen och den siffran förväntas stiga under jul och nyår.

– Vi kan bara rapportera fall som vi har fått samtal om. Jag misstänker att veterinärerna ser många fall av lättare alkoholförgiftning som de inte känner att de behöver ringa oss om, säger en talesperson för veterinärernas giftinformationscentral till The Telegraph. 

Inte lika vanligt i Sverige

I Sverige har Giftinformationscentralen inte samma upplevelse som i Storbritannien. Åtminstone tycks det inte gå att se samma stora ökning av frågor om husdjurens alkoholintag under vinterns stora högtider. 

– Jag har sökt några år bakåt i tiden och inte hittat några förfrågningar till oss när det gäller djur och alkohol under december månad. Vi har ju inte heltäckande statistik, men åtminstone hos oss är det en ovanligt förekommande fråga, säger Emma Petersson, apotekare på Giftinformationscentralen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.