Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Växande lagkrav efter syraattacker i London

Efter fem syraattacker som inträffade i London i veckan växer kraven på regelskärpningar som ska göra det svårare att skaffa sig frätande ämnen. På måndag hålls en debatt i ämnet och premiärminister Theresa May antyder att arbete pågår.

I stadsdelarna Islington, Stoke Newington och Hackney i nordöstra London inträffade fem syraattacker i torsdags. Attackerna, då frätande ämnen kastades i ansiktet på folk, inträffade inom en och en halv timme.

På måndag kommer parlamentsledamoten för Labour Stephen Timms att leda en debatt om kraven på att innehav av syra ska vara brottsligt. Till följd av attackerna får nu en protestlista på nätet med krav på regelskärpningar fler och fler signaturer. Även om inga egentliga åtgärder ännu vidtagits har premiärminister Theresa May redan antytt att ny lagstiftning kommer.

Två av offren i den senaste attacken har skador som beskrivs som "livsförändrande", vilket antas betyda svårt vanställda ansikten. En 15-åring och en 16-åring har gripits misstänkta för överfallen, och för mopedstölder i anslutning till dem.

Förstör bevis

För ett decennium sedan var det mycket ovanligt att höra om syraattacker i Storbritannien. I dag har landet ett växande problem med brottslighet orsakad av skadliga substanser, skriver tidningen The Guardian. Enligt polisen har antalet attacker mer än fördubblats sedan 2012. En övervägande majoritet har skett i London.

Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskriminella att använda syra för att förstöra bevis och den stora skadan mot offren verkar nästan oavsiktlig. I andra fall är poängen med att bränna någons ansikte med syra en hämnd, och syftet är i många fall är att skada och traumatisera "måltavlan" för livet.

Jämför med Indien

Under 2016 skedde 455 syraattacker i London – en ökning med 261 attacker från föregående år.

Det kan jämföras med att 802 attacker rapporterades i hela Indien under 2015. Där är syraattacker främst kända från ett annat sammanhang: till exempel straffas unga kvinnor av en make med familj, som anser att hennes hemgift är för låg.

Förutom att substanserna är lätta och billiga att få tag på är innehav relativt lätt att förklara bort. Diskussioner hur den här typen av brottslighet ska hanteras har därför i hög grad fokuserat på att göra det svårare att köpa substanserna.