Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skandalen med nederländska och belgiska ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil fortsätter att växa runt om i Europa. Arkivbild.

Växande äggskandal sprider dålig stämning

Ägg med giftigt bekämpningsmedel har hittats i Hongkong, Schweiz samt i 15 EU-länder. EU:s hälsokommissionär vill sätta stopp för skuldbeläggandet bland medlemsländerna och kallar till ministermöte.

Skandalen med ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil växer och omfattar nu 15 EU-länder samt Schweiz och Hongkong, enligt EU-kommissionen. Miljontals ägg och äggbaserade produkter har förstörts eller dragits tillbaka från handeln sedan nyheten briserade.

Myndigheter har kopplat spåren av fipronil till en nederländsk leverantör av rengöringsprodukter. Giftäggen har lett till spänningar mellan jordbruksministrarna i Belgien, Nederländerna och Tyskland som bråkar om vem som bär skulden och huruvida skandalen har tystats ner.

Pekar finger

Den belgiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har kritiserats för att inte ha reagerat snabbt nog efter det att den fått kännedom om äggen. Men enligt den belgiska jordbruksministern var det Nederländerna som sinkade dem.

"Skuld- och skambeläggande kommer inte att leda oss någonstans och jag vill sätta stopp för det", skriver EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis som hoppas att ett möte mellan ministrar och myndigheter ska kyla ner den hätska stämningen.

Det kommer preliminärt att hållas den 26 september, enligt nyhetsbyrån AFP som citerar EU-kommissionens talesperson som dock menar att det inte handlar om något krismöte.

Stor spridning

De drabbade EU-länderna är Belgien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Sverige, Storbritannien, Österrike, Irland, Italien, Luxemburg, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Danmark.

Fjäderfäanläggningar har stängts i fyra länder – Belgien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike – där myndigheterna har bekräftat att bekämpningsmedlet har använts. De andra länderna har importerat ägg från något av dessa länder.