Västsvenske Ola Bini har väntat tre år på rättegång i Ecuador

Under onsdagen, nästan tre år efter att västsvenske Ola Bini först greps i Ecuador anklagad för bland annat dataintrång, ett brott som kan ge fängelse i tre till fem år, har nu rättegången inletts.
– Försvaret försöker vara positiva men det nog ingen som riktigt tror att det kommer gå rätt till i de lägre instanserna, säger Ola Binis mamma Görel Bini som är på plats i Ecuador.

ANNONS

Rättegången mot Bini är planerad att pågå i tre dagar, men Görel menar att det nog kommer ta längre tid än så. Enligt Görel är det totalt runt 50 personer som ska vittna i rättegången, men endast sju hann höras under rättegångens första dag.

– Ett av vittnesförhören tog flera timmar. Bland annat räknade de upp alla saker som tagits i beslag som bevis när de genomförde en husrannsakan i Olas lägenhet. Det var allt ifrån träningsbyxor och en plånbok, vad det nu hade med saken att göra, säger hon.

Ola Bini greps först i april 2019 och tillbringade närmare två månader i fängelse i Ecuador innan han släpptes på fri fot igen. Han är bekant med Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig i Ecuadors ambassad i London och Bini greps bara några timmar efter att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

ANNONS

Bekant med Julian Assange

Binis familj har tidigare bekräftat för GP att han känner Assange men menar att han aldrig varit inblandad i Wikileaks.

– Ola är vän med Julian Assange och de jobbar med närliggande saker. Jag tycker inte det är konstigt att de är vänner sett till deras beröringspunkter. Men han har aldrig jobbat med Wikileaks, har Görel Bini tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Västsvenske Ola Bini fast i Ecuador i över ett år: ”Det finns en rädsla hela tiden”

Flera människorättsorganisationer har engagerat sig i Ola Binis fall, bland annat Amnesty, och har uttryckt oro över att rättegången mot Bini är politiskt motiverad och att han således inte ska få en rättvis rättegång.

Binis försvarare Carlos Soria har också tidigare sagt att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Dagen innan rättegången började kom också uppgifter om att Ola Binis eget nyckelvittne, en it-tekniker som skulle vittna till Binis fördel, själv anklagats för brott. Troligen för att han ställer upp och vittnar, enligt Ola Binis juridiska ombud Thomas Bodström.

– Det är ett sätt att trakassera och förhindra att Ola får en rättvis rättegång, säger han till TT.

Hur upplever ni att första rättegångsdagen gick?

– Vi upplevde nog att den gick hyfsat bra för försvarets del men om det spelar någon roll för domen är svårt att säga, säger Görel Bini.

ANNONS

Hon berättar att åklagarsidan bland annat menade att man hittat böcker hemma hos Ola som handlade om datahacking.

– När försvaret frågade vad böckerna innehöll kunde de inte svara på det för de hade helt enkelt inte läst böckerna utan bara kollat på titeln, säger hon.

LÄS MER:Thomas Bodström: ”Helt oacceptabel situation”

Förhandlingarna följs av UD

Ola har själv inte kunnat lämna landet sedan han släpptes på fri fot igen i juni 2019, men Görel menar att han ständigt varit förföljd och har behövt livvakter.

– Vi tror att han är förföljd av säkerhetspolisen, säger hon.

Hur känner Ola inför att rättsprocessen är igång nu efter så lång tid?

– Det är naturligtvis jättetufft för honom, samtidigt som det också är skönt att det blir av nu. Det är ju ett steg han måste gå igenom.

Sveriges ambassadör i Colombia, Helena Storm, var på plats under rättegångens första dag och det kommer finnas svensk ambassadpersonal närvarande vid rättegångens övriga dagar. Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till GP att de följer ärendet och står i kontakt med Ola och hans advokat.

– Sveriges hållning kring fallet är känd och har tagits upp med ecuadorianska företrädare vid ett flertal tillfällen. Vikten av att rättsstatliga principer respekteras och klargöranden om den fortsatta rättsprocessen är två viktiga frågor som lyfts. Vi har även understrukit att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag för vår medborgare, skriver en presstalesperson för UD i ett mejl till GP.

ANNONS

LÄS MER:Ola Bini inför rätta i Ecuador

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS