Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anton Thulin har enligt Säkerhetspolisen tidigare deltagit i paramilitär vapenutbildning i Ryssland. Bild: Säkerhetspolisen
Anton Thulin har enligt Säkerhetspolisen tidigare deltagit i paramilitär vapenutbildning i Ryssland. Bild: Säkerhetspolisen

Västsvensk nazist utvisas från Polen

2017 dömdes han för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse efter att en hemmagjord bomb hittades vid ett flyktingboende vid Lillebys camping i Torslanda.
Nu utvisas den västsvenske nazisten Anton Thulin, 22, från Polen efter att han ska ha deltagit i paramilitär vapenträning i landet.

Uppgifterna rapporteras av den internationella nyhetsbyrån AP.

Enligt AP, som hänvisar till uttalanden från polska myndighetspersoner, ska Anton Thulin ha deltagit i paramilitär träning i Polen med vapen liknande de som användes vid terroristattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland i mars.

Stanislaw Zaryn, talesperson för den polska regeringen, uppger att Anton Thulin bedöms som ett mycket allvarligt hot mot landets allmänna säkerhet och att det polska inrikesministeriet därför fattat beslut att han omedelbart ska utvisas.

I väntan på att utvisningen ska verkställas uppges Anton Thulin hållas i förvar.

Anton Thulin har åtminstone tidigare varit medlem i den Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

I september 2017 dömdes han till fängelse i ett år och och tio månader i hovrätten för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse efter att en bomb hittats vid det dåvarande flyktingboendet vid Lillebys camping i Torslanda.

I samma utredning åtalades och dömdes senare även nazisterna Viktor Melin och Jimmy Jonasson för inblandning i två av de tre bombrelaterade händelserna som inträffade i Göteborg i slutet av 2016 och början av 2017.

Har tidigare deltagit i paramilitär vapenutbildning

Viktor Melin dömdes till slut i hovrätten till sex år och sex månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter bombdådet mot Syndikalistiskt forum och för försök till allmänfarlig ödeläggelse efter bombfyndet i Lilleby.

LÄS MER: Därför får nazisten Viktor Melin sänkt straff efter bombdåden

Jimmy Jonasson dömdes till fängelse i fem år för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse för inblandning för samma händelser.

Ingen av nazisterna dömdes däremot för bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda samma vinter där en städare fick skador som gett honom men för livet.

LÄS MER: Skadade städaren får ersättning efter bombattentatet

Under utredningen gällande bombdåden hittade utredarna bland bilder från när Anton Thulin och Viktor Melin tidigare ska deltagit i en paramilitär vapenutbildning i Ryssland.

Anton Thulin och Viktor Melin under den paramilitära utbildningen i Ryssland. Bild: Säkerhetspolisen
Anton Thulin och Viktor Melin under den paramilitära utbildningen i Ryssland. Bild: Säkerhetspolisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.