Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Andre Penner

Värsta skogsskövlingen i Amazonas på 15 år

Skogsskövlingen i brasilianska Amazonas har ökat med 22 procent i år, något som innebär den värsta skövlingen sedan 2006.

ANNONS
|

Brasilianska rymdmyndighet, INPE, fann att 13 235 kvadratkilometer skog har skövlats i år. Skövlingen motsvarar en yta drygt 17 gånger större än staden New York, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ökningen om 22 procent betyder att skogsskövling nu ligger på de högsta nivåerna sedan år 2006. INPE fann även att nedhuggningen ökade vid varje kvartal, något som inte skett på 21 år.

LÄS MER:Kaffe från skövlad skogsmark förbjuds

Har lovat skydda regnskogen

Ökningen kommer trots löften om att stävja illegal skövling. Under FN:s klimatkonferens i Glasgow åtog sig den brasilianska delegationen, tillsammans med över hundra andra länder, att aktivt arbeta för bevaringen av skog.

I september i år sade även president Jair Bolsonaro, enligt TT, att regeringen fördubblat insatserna för att stoppa avskogningen, något som med facit i hand inte haft någon märkbar effekt.

ANNONS

LÄS MER:Klimatmötet: Löfte om att stoppa avskogningen och minska utsläppen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS