Värmeböljan "Lucifer" tar järngrepp om Europa

Temperaturen runt om i Europa har stigit till över 40 grader och människor rekommenderas att hålla sig inomhus. Göteborgaren Anna, 20 år, är i Italien med sin pojkvän. – Till och med vinden känns som att någon blåser med en hårtork på en, säger hon.

ANNONS
|

En värmevåg som fått smeknamnet "Lucifer" på grund av sin intensitet, sveper just nu över Europa. Myndigheter i elva länder har utfärdat larm omextremhetta. Dessutom har värmevarningar av den något lägre graden gått ut för ytterligare nio länder, däribland Frankrike och Spanien. Det betyder dock inte att det varit det minsta svalt där heller.

– Olika länder har olika nivåer för när man sätter röd flagg på värmenivån. I Spanien är man mer van än i exempelvis Finland, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Spanien är faktiskt det land som toppar fredagens lista över högsta uppmätta temperaturer. De sju varmaste orterna på listan ligger alla i Spanien. Cordoba hamnar på första plats med en febertopp på44,7 grader.

ANNONS

Svår situation i Italien

I Polen och Rumänien har hettan hittills krävt två dödsoffer. Även Italien är hårt drabbatav värmeböljanoch sjukhusen får ta emot15 procent fler patienter än brukligt.

Göteborgaren Anna Ljungberg, 20 år, befinner sig just nu i mellersta Italien tillsammans med sin pojkvän Felix Forsberg.

– I torsdags var vi i Florensdär det var mer än 40 grader. Men vi kämpade på och gick runt för att se olika saker. Det gick jättebra, bara man dricker vatten. Samtidigt får man nog ha tillgång till vatten i form av pool eller hav för att riktigt kunna njuta av sån här värme. Det blir mer att man står ut, säger hon.

I Umbrien, dit paret har åkt nu, är kvällarna uppemot tio grader svalare än temperaturen är mitt på dagen.

– Det var värre när vi var i Florens. I många av städerna absorberar gatstenen värmen så att den inte riktigt släpper under kvällen. Sen blåser det varmt samtidigt, vinden känns lika varm som temperaturen ute. Det är som att någon blåser med en hårtork på en, säger hon.

Såväl lokalbefolkning som turisteruppmanas i de värstdrabbade europeiska länderna attiaktta försiktighet, stanna inomhus, avstå från resor som inte är nödvändiga, dricka mycket vatten och följa information från myndigheter.

ANNONS

Inte ovanligt

Samtidigt är värmeböljor i augusti mer regel än undantag i Italien. Göteborgaren Susanne Apelqvist befinner sig på Amalfikusten tillsammans med sina vänner från Gällivare. Hon berättar att de inledningsvis inte kände till att det rådde värmebölja i Italien.

– Det var vänner och familji Sverige som berättade det. Klart vi känt av att det varit varmt, men vi var ju inställda på att det skulle vara varmt här i augusti, säger hon.

Även om hon upplever att temperaturen klättrat uppåt ytterligare under lördagen, vill hon understryka att kompisgänget ändå har det bra.

– Vi kan svalka oss i vattnet, spendera dagen på havet och sova i AC. Värre är det för dem som inte har den möjligheten. Invånare som jobbar, äldre och sjuka. De måste ha det fruktansvärt i den här hettan, säger hon.

TUI är en av de researrangörer som anordnar resor till Italiens just nu varmaste delar. De höga temperaturerna har dock inte lett till någon minskad efterfrågan, enligt Isabella Gharehdaghi vid TUI:s pressjour.

– Tvärtom är det många som väljer att åka till Medelhavet i stället för att stanna hemma. Vi påminner alla att dricka mycket vatten och hålla sig i skuggan när solen står som högst, säger hon.

ANNONS

Mest extrema på 14 år

Nuvarande värmebölja är den svåraste som drabbat Europa sedan 2003. Hettan har lett till torka i många länder och brandrisken är mycket hög. Enligt The Guardian varnar experter för att temperaturerna väntas stiga upp till 46 grader i Italien och delar av Balkan.

– Värmeböljan ligger kvar nästa vecka, men med lite sydligare gräns för den allra värsta värmen. I Spanien, södra Portugal och Grekland ser det ut att vara samma luftmassa hela nästa vecka, säger Ian Engblom.

Många bönder i de drabbade länderna har fått sina skördar förstörda och brandrisken förvärras ytterligare av att det är risk för åska påett flertal håll i Europa under den närmsta veckan.

Lågtrycket kvar över Sverige

Inget av värmeböljan väntas dock nå Sverige eller ens Norden. Här väntar samma väder som vi sett på sistone.

– I början på nästa vecka kommer en viss stabilisering när ett högtryck från Polen och Baltikum trycks in över Sverige. Det ger tillfälligt uppehållsväder, men det blir inte långvarigt, säger Ian Engblom.

ANNONS