Världsledarna fördömer Nicedåd

Ledare över hela jorden fördömer unisont dådet i franska Nice. Massakern överskuggade allt annat när det asiatisk-europeiska mötet (ASEM) inleddes i Mongoliet på fredagsmorgonen.

ANNONS
|

Mötet i Ulan Bator i Mongoliet inleddes med en tyst minut, för att hedra offren i lastbilsdådet i Nice. På plats är utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som framförde "Sveriges djupa kondoleanser till utrikesminister Ayrault och har bekräftat den starka solidaritet vi alla känner med Frankrike", uppger en av Fridolins politiskt sakkunniga i ett mejl till TT.

"Står vid Frankrikes sida"

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på mötet. Hon gav sitt stöd till Frankrikes president François Hollande.

- Vi står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorism, tillsammans med många, många andra. Jag är övertygad om att vi ska vinna den här striden, trots alla svårigheter, sade Merkel.

ANNONS

Japans premiärminister Shinzo Abe sade att det är oförlåtligt med "feg terror som slukar oskyldiga liv" och Kinas Li Kequang uttryckte också sympati för offren.

"Vi sörjer offren för ytterligare en terrorakt i Frankrike i natt", twittrade Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Storbritanniens nytillträdde utrikesminister Boris Johnson uttryckte sin bestörtning.

"Jag är chockad och bedrövad över de fasaväckande händelserna i Nice, och den fruktansvärda förlusten av människoliv", skriver Johnson på Twitter.

Obama erbjuder hjälp

Den amerikanske presidenten Barack Obama erbjuder Frankrike hjälp i utredningen av attacken och att "dra de ansvariga inför rätta".

"Å amerikanska folkets vägnar fördömer jag i de starkaste ordalag vad som verkar vara en fruktansvärd attack i Nice, Frankrike, som dödade och skadade dussintals oskyldiga civila", säger han enligt AFP.

Enligt Reuters har han gett sin stab uppdrag att assistera Frankrike på vilket sätt som än kan behövas.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau erbjuder landets stöd, via Twitter.

"Kanada är chockat av dagens attack i Nice. Vi känner med offren och står solidariska med det franska folket", skriver han.

Rysslands president Vladimir Putin har skickat sina kondoleanser till Hollande, enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Säkerhetsrådet fördömer dådet

FN:s säkerhetsråd fördömer dådet och kallar det "barbariskt och fegt", enligt AFP.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att Europa står enat med Frankrike i kampen mot våld och hat, enligt Reuters, medan Belgiens utrikesminister Didier Reynders kallar dådet "barbariskt".

ANNONS

EU:s utrikeschef Federica Mogherini twittrar: "Enade mot hatet och våldet, i Europa och i Asien och på andra ställen".

Den blivande amerikanske presidentkandidaten Donald Trump meddelade snabbt att han skjuter upp ett planerat tillkännagivande av sin vicepresidentkandidat, som var tänkt att äga rum på fredagen.

"Mina böner och kondoleanser till offren för den här fruktansvärda tragedin i Nice, Frankrike. Vi är med er hela vägen", twittrar han.

Hillary Clinton, också hon blivande presidentkandidat i USA, säger i ett skriftligt uttalande att det här stärker "vår beslutsamhet till vår allians och att besegra terrorismen världen över".

Svenska regeringen följer

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att det är "fruktansvärt det som rapporteras från Nice".

"Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående."

Regeringen följer situationen noga, enligt Löfven.

"Vi underrättar oss om omfattningen av attacken och hur svenskar på plats berörs av händelserna."

ANNONS