Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helmut Kohl som guvernör i Rheinland-Pfalz 1967.

Världsledare om Kohl: En modig fredsmäklare

En fredsmäklare, en modig politiker och en bra vän, löd omdömena från världsledare när Tysklands legendariske förbundskansler Helmut Kohl hedrades i EU-sätet i Strasbourg.

Helmut Kohls kista bars in, till musik av Händel, i EU-parlamentet i den franska staden.

- Han eftersträvade ett europeiskt Tyskland, inte ett tyskt Europa, sade Juncker i sitt tal, och fortsatte sedan med att tala om Kohls insatser för att ena öst och väst.

Mer personlig var USA:s tidigare president Bill Clinton i ett varmt hyllningstal:

- Jag gillade honom för han är den enda människa jag känt som haft en större aptit än vad jag själv har, sade Clinton och avslutar med ett tack.

- Politik handlar inte om maktspel. Politik handlar om möjligheterna till ett normalt liv för vanliga människor. Det viktigaste Kohl lärde oss är om vad vi lämnar över till våra barn: fred, frihet, välstånd.

"Motsatsen till fanatism"

Frankrikes president Emmanuel Macron talade om Kohl som en viktig partner till Frankrike och en modig politiker. Kohl var motsatsen till brutalitet och fanatism, enligt Macron.

- Kohl hörde till en skara politiker som övervann rädsla och fientlighet, sade den franske presidenten, och uttryckte hopp om att han själv och Tysklands nuvarande förbundskansler Angela Merkel kan arbeta i samma anda.

Angela Merkel kommer alltid att minnas Kohl med respekt, trots en del personliga motsättningar, sade hon.

- Mycket av det vi tar för givet i dag kan vi tacka honom för.

Kohl var en jordnära person som var djupt rotad i sin hembygd och "intresserad av andra människor", enligt Merkel.

Ingen statsbegravning

På begäran av Kohls änka blev det ingen statsbegravning. Efter ceremonierna i Strasbourg begravdes Kohl i hemtrakterna i staden Speyer, mellan Frankfurt och Stuttgart, sedan hans kista först flugits med helikopter till födelsestaden Ludwigshafen och därefter färdats med färja på floden Rhen till sista viloplatsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar Kohl för en stor politiker, i Tyskland och i världen.

"Hans ambition var också att utveckla Europa. Många av de avgörande steg som Europeiska unionen har tagit både genom att växa med fler medlemsstater och större arbetsuppgifter kunde inte gjorts utan den starka kompromissvilja som kännetecknade Kohl", förklarar Löfven, som representerade Sverige vid ceremonin, i ett skriftligt uttalande.