Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Buddhistmunken och författaren Thich Nhat Hanh på rullstolspromenad vid templet Tu Hieu i Hue i Vietnam.

Världsberömd munk söker frid i hemlandet

Den 92-årige munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh, som brukar beskrivas som den som gjorde mindfulnessmeditation populärt i västvärlden, har återvänt till Vietnam efter nära 40 år i exil. Buddhisten vill tillbringa sin sista tid i ro i hemlandet – men uppsöks ständigt av folkmassor.

Han har Hollywoodstjärnor och mediemoguler som Oprah Winfrey och Arianna Huffington bland sina följare. De över 100 böcker som den zenbuddhistiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh skrivit uppges ha förändrat livet för många, vid sidan av att dra in miljardbelopp.

Flockas vid tempel

Den lågmälde munken tvingades ursprungligen i exil för att han förordade ett slut på Vietnamkriget. Senare blev han en nagel i ögat för myndigheterna för att han uppmanade till religionsfrihet och på grund av sina hundratusentals följare. Den kommunistiska enpartistaten införde i fjol en lag som tvingar alla trossamfund att registrera sig och rapportera sina aktiviteter.

Sedan 2005 har Thich Nhat Hanh, som länge bott i Frankrike, dock fått tillstånd att genomföra ett antal övervakade besök i Vietnam. Och nu har hans önskan om att få tillbringa sina sista dagar i templet Tu Hieu i den historiska staden Hue beviljats. Efter en stroke 2014 kan munken varken gå eller tala fullt ut, men han beskrivs som helt klar i huvudet.

Frågan är dock hur lugn resten av hans ålderdom blir. Sedan återkomsten till Hue i oktober har hundratals anhängare flockats vid templet i hopp om att få en glimt av munken eller att få promenera intill honom när han skjutsas i rullstol i trädgården.

- Han har lärt oss att älska människor, att älska oss själva och att älska naturen, säger anhängaren Tran Thi My Thanh som rest till Hue från Ho Chi Minh-staden.

Övervakas

Men invid templet finns också civilklädda poliser som håller ett öga på Thich Nhat Hanh och hans följe.

- Det här är inte ett helt fritt land, allt övervakas och regeringen vill ha allt under kontroll, säger en av hans medhjälpare.

Munken beskrivs dock som lycklig över att vara hemma.

- Ingen mer kamp, han njuter bara av sin tid, säger den nära medhjälparen Dinh Nghiem.