Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turister poserar på St Markus torg i Venedig den 1 november i år. Vattennivåerna nådde då som mest 150 centimeter över normalnivån. Bild: Luca Bruno
Turister poserar på St Markus torg i Venedig den 1 november i år. Vattennivåerna nådde då som mest 150 centimeter över normalnivån. Bild: Luca Bruno

Världsarven hotas av klimatförändringarna

Klimatförändringen hotar inte bara vår framtid, utan även vår historia. Enligt en ny forskningsstudie löper 37 världskulturarv runt Medelhavet risk att drabbas av översvämningar redan i dag.

Sedan århundraden har mänskligheten lämnat spår efter sig vid Medelhavets kuster. Turister flockas vid de gamla monument, basilikor och stadskärnor som vittnar om hur människor levt och verkat före oss.

Närheten till havet har tjänat dessa platser väl, men ju varmare planeten blir desto mer blir havet ett hot.

En ny studie, som tittat på 49 världskulturarv som ligger vid låglänta kustområden runt Medelhavet, visar att 37 av dem redan i dag riskerar att översvämmas vid en så kallad hundraårsflod. En stormflod vars sannolikhet att inträffa varje år är en procent. 42 av dem är också i riskzonen för att påverkas av kusterosion.

Större risker med höga utsläpp

Havsnivåhöjningen, som drivs på av den högre temperaturen, ökar risken i framtiden. I det högsta scenariot som forskarna tittat på, där den globala uppvärmningen ökar mest, ökar risken för översvämningar i samband med hundraårsfloder med i snitt 50 procent.

– Det var överraskande för mig. Särskilt att det redan i dag finns många världsarv som är i fara. Vi måste redan nu vidta åtgärder för att skydda dem, säger Lena Reimann, doktorand vid Kiels universitet och en av författarna bakom studien.

De kulturarv som löper störst risk att översvämmas i en hundraårsflod ligger i norra Adriatiska havet. Mest känt är Venedig, som också är det världskulturarv som löper allra störst risk för översvämningar. Så sent som i förra veckan kablades bilder av ett översvämmat Venedig ut i världens medier. Den stormfloden var cirka 150 centimeter hög. Det är lätt att föreställa sig vad en havshöjning, som kan nå upp till en meter och göra stormfloderna upp till 2,5 meter höga, skulle betyda för staden.

Svårt att skydda

Att skydda världskulturarven är inte alldeles enkelt. Vanliga åtgärder, som dikning, fungerar dåligt eftersom många av arven ligger direkt vid havet. Något som skulle kunna fungera, och som också byggs i Venedig just nu, är flodbarriärer, som hissas upp över havsytan vid högvatten.

I Venedig skulle flodbarriärerna kunna stoppa en upp till tre meter hög stormflod, men enligt Lena Reimann finns det inga tecken på att andra världsarv kommer skyddas på samma sätt.

– Venedig är det enda exemplet runt hela Medelhavet där anpassningsåtgärder byggs. Vi har inte hittat något annat exempel, och Venedig är ett speciellt fall eftersom staden har kämpat mot översvämningar i århundraden. Medvetenheten om att Medelhavet stiger kommer långsamt, men det händer väldigt, väldigt lite, säger hon.

Vad riskerar vi att förlora om inget görs?

– Vår historia har ett ogreppbart värde. De här platserna är delvis tusentals år gamla. Vårt arv blir förstört. De här platserna är sinnebilder för den mänskliga civilisationen och bör därför skyddas.

Här är de fem världsarv runt Medelhavet som enligt forskarna löper störst risk att drabbas av översvämningar. Siffrorna bygger på ett scenario där mänskligheten fortsätter med höga utsläpp.

Venedig

<p>Marco Polos och Antonio Vivaldis födelsestad är byggd på miljontals träpålar. Stadens vackra läge mitt i vattnet gör den sårbar för extremt väder.</p><br> <p>I forskarnas högutsläppsscenario kommer 98 procent av Venedig och dess lagun stå under vatten vid en hundraårsflod år 2100.</p>

Ferrara

<p>Under 1400- och 1500-talet lockades Renässansitaliens mest framstående konstnärer och intellektuella till Ferrara. Staden var en av de första att planeras utifrån bilden av den ideala staden, snarare än att enskilda byggnader skulle bli så vackra som möjligt.</p><br>
<p>Vid en hundraårsflod år 2100 skulle 74 procent av världsarvet översvämmas.</p>

Ravenna

<p>Ravenna, säte för Romarriket och Bysantinska riket på 400- och 500-talet, har en unik samling av kristen mosaik och monument. Åtta byggnader som uppfördes på 500- och 600-talet rymmer verk av blandade stilar. Från grekisk-romersk till orientaliskt.</p><br> <p>Cirka 72 procent av världsarvet riskerar att hamna under vatten vid översvämningar år 2100.</p>

Trogirs historiska stad

<p>Vid Kroatiens kust ligger den här välbevarade medeltidsstaden som togs upp som världsarv 1997. Spåren av historiens utveckling är tydliga, från romerska kyrkor till byggnader i venetiansk stil, med "minimal modern påverkan", enligt UNESCO.</p> <br> <p>58 procent av världsarvet riskerar att drabbas av översvämning år 2100.</p>

Aquileias arkeologiska område och basilika

<p>Aquileia var en av det tidiga Romarrikets mest välbärgade städer. I mitten av 400-talet förstördes staden av Attila och mycket av staden ligger fortfarande outgrävd. Enligt UNESCO gör det Aquileia till den största arkeologiska reserven av sitt slag. Stadens basilika spelade en viktig roll i kristnandet av stora delar av Centraleuropa.</p><br>
<p>85 procent av världsarvet riskerar att hamna under vatten vid en hundraårsflod år 2100.</p>

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.