Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under morgonen den 9 april avled prins Philip, drottning Elizabeth II:s make, på Windsor Castle. Han blev 99 år gammal. Bild: The Times
Under morgonen den 9 april avled prins Philip, drottning Elizabeth II:s make, på Windsor Castle. Han blev 99 år gammal. Bild: The Times

Världens reaktioner på prins Philips död

Under morgonen den 9 april avled prins Philip, drottning Elizabeth II:s make, på Windsor Castle. Han blev 99 år gammal och hans död uppmärksammas i medier över hela världen.

Prins Philip och Elizabeth II gifte sig 1947. Han var den kungliga gemål som suttit längst i brittisk historia och den äldsta manliga medlemmen av det brittiska kungahuset någonsin.

De senaste åren har prins Philip lagts in på sjukhus ett flertal gånger. Den senaste gången var i februari i år. I januari fick han och drottningen den första dosen vaccin mot covid-19.

LÄS MER: Kungen om prins Philips död: ”En stor sorg”

LÄS MER: Prins Philip är död – blev 99 år gammal

LÄS MER: Prins Philips liv i bilder

Hans död uppmärksammas över hela världen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att prins Philip, hertig av Edinburgh, ”har levt ett extraordinärt liv”.

Han fortsätter att skriva att våra tankar är med ”hennes majestät och hennes familj som har förlorat inte bara en mycket älskad och högt respekterad offentlig person, utan även en hängiven make och en stolt och kärleksfull far, farfar och farfars-far.”

Även de brittiska fotbollslagen Arsenal och Manchester United hyllar den avlidne prins Philip, hertig av Edinburgh.

”Alla inom Manchester United sörjer hans kungliga höghet, prins Philip, hertig av Edinburghs bortgång.

Vi vill framföra vårt deltagande till hennes majestät drottningen och den kungliga familjen vid denna svåra stund.”

I The Times kan man läsa:

”Även om han var född till privilegium snarare än plikt”, skulle han från att de gifte sig och i alla år som följde ”omfamna plikten. Hans liv bytte tonart. Fram till slutet skulle han förbli en outtröttlig make till drottningen.”

I New York Times runa skriver de att prins Philip, som ”landets förste gentleman”, försökte ”valla in i 1900-talet en monarki täckt i 1800-talets ståt”.

”Men i takt med att pompan skuggades av skandaler, i och med att kungliga bröllop följdes av uppseendeväckande skilsmässor, ansåg han att hans uppdrag förändrades. Nu handlade det om att hjälpa till att bevara själva kronan.”

I franska Le monde skriver man att prins Philip under hela sitt långa liv behöll ”vissa värden präglade av hans ortodoxa tro, såsom en känsla för hierarki, konservatism i fråga om moral och oro för miljön”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.