Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Världens äldsta kvinna har dött

Världens äldsta person - italienskan Emma Morano har dött, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Morano blev 117 år gammal och är den sista person som man säkert vet föddes på 1800-talet. "Vi kommer alltid komma ihåg hennes styrka för att ta oss framåt i livet", säger Silvia Marchionini borgmästare i staden Verbania där Morano levde.

Emma Morano levde fram till sin död i en lägenhet i den lilla byn Verbania vid Lago Maggiores strand i norra Italien i närheten av sin hemstad Civiasco. 

Under lördagen somnande hon in i sitt hem 117 år gammal. 

"Hon hade ett ett extraordinärt liv och vi kommer alltid komma ihåg hennes styrka för att ta oss framåt i livet,", uppger borgmästaren Silvia Marchionini  i staden Verbania i ett uttalande enligt AFP. 

Emma Morano föddes 1899 och har själv förklarat hemligheten med sitt långa liv med att hon åt många ägg, minst två råa om dagen, sedan hon i 20-årsåldern diagnostiserades med anemi.

Förutom ägg drack även Morano ett glas konjak om dagen. Morano fick en son, en son som dock dog innan han fyllde ett år. 

Emma Morano trodde även att hennes gener bidrog till hennes höga ålder. Hennes mamma blev 91 år gammal och flera av hennes syskon blev över 100 år. 

Rekordkvinnan Emma Morano var gift i tolv år innan hon 1938 kastade ut sin man som var våldsam mot henne.

– Jag ville inte att någon skulle dominera mig, sade hon i intervju i New York Times för några år sedan. I samma intervju sa hon att hon sedan dess blivit flitigt uppvaktad.

Mindes sina danskvällar

Genom åren arbetade Emma Morano i fabrik och som kock tills hon gick i pension vid 75 års ålder.

New York Times och andra medier har berättat målande om hennes handstickade sjalar, faiblesse för kakor och lust att sjunga. Hon uppges innan sin död ha varit stolt över certifikatet från Guinness World Records, där det stod att hon var den äldsta nu levande personen, samt den hälsning som påve Franciskus skickade på hennes 116-årsdag.

Under Moranos livstid har världen skakats av två världskrig, människan har landat på månen och Italien har sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas. Men hennes tydliga minnen handlade mer om det som var kärt och nära.

– Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon i en intervju kort innan sin 117 årsdag.

Morano var den äldsta i en syskonskara på åtta.

Utmanades om titeln 

Morano blev under våren 2016 den sista person i världen som bevisligen var född på 1800-talet – då  amerikanskan Susannah Mushatt Jones som var några månader äldre avled. 

Titeln har dock utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt Sivanandas pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.