Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Världens äldsta firade 117 år

Sång, två råa ägg om dagen och ett liv utan man sedan 1938. I dag blåste italienskan Emma Morano ut ljusen på sin 117-årstårta. Hon är den enda människan i världen med säkert belägg för att vara född på 1800-talet.

Jubilaren bor i en lägenhet i lilla Verbania vid Lago Maggiores strand i norra Italien, inte långt från Civiasco där hon föddes i slutet av 1899. Hon har själv hänfört sitt långa liv till de många ägg hon ätit, minst två råa om dagen, en vana sedan hon som 20-åring diagnostiserades med anemi.

Tre ljus

På födelsedagen vankades det dock en vitfrostad tårta med tre ljus – ett för varje siffra i 117. Hon hade inte planerat något särskilt firande men fick ändå ta emot gratulanter.

- Folk kommer. Jag bjuder ingen men de kommer. Från Amerika, Schweiz, Österrike, Turin, Milano, säger hon med ett leende till nyhetsbyrån AFP – som beskriver henne som alert och pratsam.

Till Moranos livsrecept hör också ett glas konjak dagligen samt ensamhet, vilket hon berättat om i flera internationella intervjuer: Moranos enda son dog innan han hunnit fylla ett och hon kastade ut sin våldsamme man 1938, efter tolv års äktenskap.

- Jag ville inte att någon skulle dominera mig, sade hon härom året i en intervju med tidningen The New York Times – men tillade att hon blivit flitigt uppvaktad.

Minns danskvällar

Genom åren har Emma Morano arbetat i fabrik och som kock tills hon gick i pension vid 75 års ålder. The New York Times och andra medier berättar målande om hennes handstickade sjalar, faiblesse för kakor och lust att sjunga. Hon uppges vara stolt över certifikatet från Guinness World Records, där det står att hon är den äldsta nu levande personen, samt den hälsning som påve Franciskus skickade på hennes 116-årsdag.

Under Moranos livstid har världen skakats av två världskrig, människan har landat på månen och Italien har sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas. Men hennes tydliga minnen handlar mer om det som var kärt och nära.

- Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon nyligen.

Morano är den äldsta och enda nu levande i en syskonskara på åtta.

Utmanas

Det var i våras som Morano blev den sista person i världen som bevisligen är född på 1800-talet – då avled amerikanskan Susannah Mushatt Jones som var några månader äldre.

Titeln har dock utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt Sivanandas pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.