Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fyrverkerier i Sydney.

Världen välkomnar det nya året

Välkomnandet av det nya året har svept över jorden med fest och fyrverkerier. Och firande fortsätter en bra bit in på den svenska nyårsdagen.

Först ut var invånarna på de små önationerna Samoa och Kiribati i södra Stilla havet. En timme senare var det dags för ögrupperna Tonga och Fiji att tacka av 2018.

I Auckland i Nya Zeeland hade tiotusentals människor samlats runt det 328 meter höga Sky Tower för att se fyrverkerierna som markerade starten på 2019. Två timmar senare, klockan 14.00 svensk tid, kom tolvslaget till Australien där hamnen i Sydney lystes upp av ett stort färgsprakande fyrverkeri.

Även i Hongkong, där hundratusentals samlats på gatorna vid Victoria Harbour, bjöds det på spektakulära fyrverkerier.

Hedrade tsunamioffer

I takt med jordens ihärdiga snurrande nådde nyåret Japans huvudstad Tokyo klockan fyra på eftermiddagen svensk tid, Bangkok i Thailand klockan sex.

I den indonesiska huvudstaden Jakarta deltog över 500 par i ett massbröllop. Fyrverkerierna avbröts dock för att hedra de över 400 personer som omkom i samband med en tsunami den 22 december. Moskva i Ryssland gick in i 2019 klockan 22.00 svensk tid.

I Dubai avfyrades fyrverkerier över världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Medan närliggande Ras al-Khaima försökte komma in i Guinness rekordbok med världens längsta fyrverkeri.

Delar med flest länder

Sverige delar tolvslag med flest länder och när Mikael Persbrandt läste "Nyårsklockan" välkomnade även större delen av Väst- och Centraleuropa och flera länder i Afrika det nya året.

När firandet sedan tagit sig över Atlanten lystes den berömda Kristusstatyn i brasilianska Rio de Janeiro till liv med hjälp av ljusprojektioner. Och på stranden Copacabana samlades över två miljoner människor, klädda i vitt för gratiskonserter.

25 timmar till sista nyåret

Klockan 06 svensk tid var det USA:s östkusts tur och i News York släpptes traditionsenligt en stor boll ner på Times Square. Hundratusentals hade trotsat regn och rusk för att delta i New York-firandet.

- Man växer upp och ser det (firandet på Times Square) på tv, man ser festligheterna. Det är något magsikt med New York den här tiden på året, säger Daniela Ramous, som rest från McAllen i Texas för att fira nyår på Times Square.

Nu återstår tolvslag över Nord- och Sydamerika. Allra sist ut blir tre öar som ligger nära datumgränsen och tillhör USA: Wake, Howland och Baker Island, varav de två sista är obebodda. Eftersom linjen för datumgränsen inte är helt rak har de ett klockslag som ligger 25 timmar efter Samoa. Därmed firar de in 2019 först klockan 13 på nyårsdagen svensk tid.