Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En balansakt väntar för Femstjärnerörelsens ledare Luigi di Maio.

Vänstern velar i italienskt dödläge

Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen etablerar sig som Italiens största parti. Men för att få makten kan de behöva hjälp från det nuvarande regeringspartiet – där åsikterna om ett samarbete går isär.

Den tidigare premiärministern Matteo Renzi, från det socialdemokratiska Demokratiska partiet, är tydlig:

- Under kampanjen sade vi att vi inte skulle regera med extremister. Vi har inte ändrat oss.

Han planerar att sitta kvar på sin post som partiledare tills en ny regering står redo att ta över – och för att förhindra att partiet närmar sig Femstjärnerörelsen. Men efter att ha tappat stort i valet sjuder missnöjet internt.

Intern Renzi-kritik

Partikamraten Michele Emiliano, guvernör i den sydöstliga Puglia-regionen, öppnar för att stödja Femstjärnerörelsen och kritiserar Renzi för att han inte avgår omedelbart.

- Han är beredd att sinka det politiska systemet för att få sitta kvar, säger han till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Femstjärnerörelsen profilerar sig som motståndare till det politiska systemet och de etablerade partierna.

Vid det förra valet 2013 var rollerna de omvända: Demokratiska partiet var störst, men var tvunget att hitta samarbeten för en majoritet. Efter långa förhandlingar med Femstjärnerörelsen fick de till slut nobben. Efter två månaders politisk kris samlades en bred vänsterkoalition i regering.

Lega säger klart nej

Innan frågan nu ens har ställts har Femstjärnerörelsen fått ett klart och tydligt nej från främlingsfientliga Lega, som också växte rejält i valet. Deras högerallians, med Silvio Berlusconis Forza Italia och nationalistiska Fratelli d'Italia (Italiens bröder) är tillsammans något större än Femstjärnerörelsen.

På tisdagen svarar Lega-ledaren Matteo Salvini ett kort "nej" på frågan om han kan tänka sig att släppa fram någon annan kandidat.

Möjligheterna att få till stånd en italiensk majoritetsregering är därmed små.

- Varken högeralliansen eller Femstjärnerörelsen kan bilda en regering ensamma. Frågan är därför vad det tredje blocket kommer att göra, säger Giovanni Orsina, professor och politisk expert, till AFP.