Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Civila flyr förbi den skadade al-Nurimoskén i Mosul i Irak i juli 2017.

Välkänd Mosulmoské byggs upp igen

De första stegen för att återuppbygga den berömda al-Nurimoskén i Mosul i Irak har tagits. 1100-talsbyggnaden och dess minaret, i området kallat "puckelryggen" förstördes under fjolårets intensiva strider mot den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

Dussintals myndighetsföreträdare, religiösa ledare, FN-representanter och ambassadörer samlades på söndagen framför den raserade moskén för att se hörnstenen läggas. Den bar en enkel, svart inskription på arabiska där det slogs fast att återuppbyggnaden av helgedomen inleddes den 16 december 2018.

Moskén är ett landmärke för irakier och hade ett starkt symboliskt värde för IS. Det var där Abu Bakr al-Baghdadi 2014 gjorde sitt enda offentliga framträdande som IS-ledare och utropade rörelsens så kallade kalifat, efter att ha intagit staden.

Allt som återstod efter striderna för att driva ut IS ur Mosul var minaretens bas, portalen som ledde till området samt helgedomens trasiga – och nu graffititäckta – kupol. Återuppbyggnadsprojektet sker i samarbete med FN-organet Unesco. Det beräknas ta fem år och kosta närmare 500 miljoner kronor, pengar som donerats från Förenade arabemiraten. Under det första året ska området främst röjas upp och dokumenteras.