Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Senate television
Bild: Senate television

Väljarna blickar framåt när riksrätten är över

Valrörelsen fortsätter som vanligt efter riksrätten. Men det är oklart hur de direkt inblandade och väljarna hanterar utgången.
– Nu är det valet i höst som gäller, säger William Greer. Jag ser framåt.

49 procent uppskattar Donald Trumps jobb som president i den senaste opinionsmätningen som publicerats av Gallup. I sammanvägningen av alla större mätningar, som Real Clear Politics genomför, är siffran 44,9 procent. Inget tyder på att riksrätten påverkat presidentens popularitet negativt, den har istället ökat sedan processen drogs igång.

Men studenter som jag möter på Georgetown University i Washington är inte intresserade av dagens opinionssiffror och har inte heller följt riksrätten särskilt noga.

– Jag bryr mig mest om primärvalen nu och valet i höst, säger William Greer som är engagerad i den demokratiska studentföreningen på universitetet. Vi ska inte fastna i riksrätten, särskilt inte när den är över.

William Greer vill lägga riksrätten bakom sig . "Nu är det höstens val som gäller", säger han. Bild: Britt-Marie Mattsson
William Greer vill lägga riksrätten bakom sig . "Nu är det höstens val som gäller", säger han. Bild: Britt-Marie Mattsson

Greer ska rösta i primärvalet i sin hemstat Virginia i mars och tänker lägga rösten på Bernie Sanders. Men om Sanders inte klarar partiets nominering är Greer beredd att rösta på den kandidat som slutligen nomineras.

– Det viktiga är att Donald Trump besegras.

Vill också få bort Trump

Casey Ferrante ska också rösta i primärvalet i sin hemstat New Jersey i vår. För henne är det Elizabeth Warren som är ett självklart val.

– Hon viker inte ned sig och står för viktiga kvinnofrågor.

Ferrante får medhåll av Rami Prochilo som också tänker rösta på Warren.

– Men om hon hoppar av så röstar jag på den kandidat som klarat sig bäst.

De demokratiskt engagerade studenterna är överens om att alla kandidaterna i fältet är bättre än Trump.

Casey Ferrante och Rami Prochilo hoppas på Elizabeth Warren. "Men om hon inte klarar normeringen ställer vi upp på en annan demokratisk kandidat". Bild: Britt-Marie Mattsson
Casey Ferrante och Rami Prochilo hoppas på Elizabeth Warren. "Men om hon inte klarar normeringen ställer vi upp på en annan demokratisk kandidat". Bild: Britt-Marie Mattsson

Men så lät det inte för fyra år sedan då många som stödde Bernie Sanders inte kunde tänka sig att rösta på partiets andra kandidat, Hillary Clinton, och därför stannade hemma på valdagen. Unga har generellt ett lågt valdeltagande.

– Sådant har vi inte råd med idag, tycker William Greer.

Röstar på Trump

Några studenter, som säger att de lutar åt republikanerna, vill varken tala om riksrätten eller Donald Trump men är, liksom sina demokratiska studentkamrater, överens om att riksrätten inte ska få påverka deras val.

– Det är Donald Trump som ställer upp som republikansk kandidat. Och då är det Donald Trump som får våra röster. Svårare är det inte.

Men frågan är om de direkt inblandade i riksrätten har lika lätt att lägga den bakom sig. Det gäller framför allt Donald Trump själv.

De senaste månaderna har Trump på sina valmöten hamrat in att riksrätten är en skam och en häxjakt och fått jublande gensvar. Hans rådgivare och talskrivare sägs försöka påverka honom att inte påminna om riksrätten, ju närmre valdagen kommer. Men Donald Trump låter sig sällan styras. Han gör gärna utvikningar från de skrivna talen och har svårt att låta bli att låta invektiven hagla över dem som han tycker förtjänar det. Det är svårt att bedöma om det är positivt eller negativt att påminna väljarna om att han är en av tre presidenter som ställts inför riksrätt även efter ett frikännande.

Nämner inte riksrätten

Joe Biden har varit försiktig med att nämna riksrätten vid sina valmöten. Risken är överhängande att slutsatsen blir ”ingen rök utan eld” om han försvarar sig för intensivt. Om riksrätten – som bygger på att Trump ville att Ukraina skulle utreda Biden för korruption – påverkat Bidens svaga stöd inledningsvis i Iowa är osäkert.

Kongressledamoten Adam Schiff och talmannen Nancy Pelosi har varit centrala i åtalet mot presidenten. Deras omval till representanthuset kan påverkas i höst. Men de kommer båda från Kalifornien som brukar rösta demokratiskt.

Frågetecknen finns istället kring hur republikanska kongressledamöter och senatorer – som är uppe till omval i höst – ska klara sina återval efter att ha ställt upp på presidenten, trots att de uppfattat hans agerande i Ukraina som klandervärt.

Sammansättningen av kongressen är avgörande för presidenten då politiska förslag ska godkännas.

GP:s Britt-Marie Mattsson rapporterar om primärvalet och riskrätten på plats i Washington. Bild: Britt-Marie Mattsson
GP:s Britt-Marie Mattsson rapporterar om primärvalet och riskrätten på plats i Washington. Bild: Britt-Marie Mattsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.