Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polis utanför Time Warner på Manhattan i New York, som evakuerades efter onsdagens bomblarm. Bild: Kevin Hagen

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Väldigt ovanligt och oroande"

De misstänka bomber som skickas till före detta presidenter och mediehus i USA sker i en valrörelse som är mer infekterad och polariserad än någonsin. Det menar GP:s utrikesreporter Britt-Marie Mattson på plats i Washington DC.

Har något liknande skett tidigare?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har funnits tillfällen då bomber skickats ut åt olika håll, men aldrig så här samordnat där det sker på samma gång, och så målmedvetet. Dessutom sker det mitt i valrörelsen som redan är otroligt upphetsad och infekterad. Det är väldigt ovanligt och oroande.

Kan det få några effekter för mellanårsvalet?

– Det kan det få. Det här skapar en väldig rädsla och osäkerhet. Det senaste är också att Trump hävdat att det ska vara en karavan av människor från Honduras som till fots är på väg till den amerikanska gränsen som är organiserad och betald av Demokraterna och George Soros. Det har han inga som helst bevis för, men det har piskat upp stämningen. Den politiska stämningen är ovanligt tuff och rå för att vara ett mellanval.

– Men det här kommer som en chockvåg genom Amerika. Det gör att all bevakning förstärks. Bill Clinton och Barack Obama är just nu ute och kandiderar för demokratiska kandidater. Även tidigare vicepresidenten Joe Biden är väldigt aktiv. Så det är väldigt många på hög nivå som är ute och kampanjar och är i utsatta positioner över precis hela USA. Det kan också bli så att vissa möten ställs in. Sedan får man ju se, det här kanske utvecklar sig under dagen.

Påverkas statsapparaten på något sätt?

– Den stänger inte ner. Det skulle krävas att det skulle finnas en bomb utanför en byggnad någonstans. All post som sänds till officiella och offentliga USA kommer aldrig direkt fram direkt till Vita huset eller tidigare presidenter eller olika departement. I stället går man igenom den på stora postterminalerna långt ifrån städerna. Så det är ingenting som hittats direkt hos dessa personer. Det är stora säkerhetsarrangemang kring all post som över huvud taget ska närma sig departementet eller presidenten. Före detta presidenter har också livvaktsskydd hela livet.

– Det finns en påtaglig oro, men samtidigt förflyter livet precis som vanligt i Washington. Vid Vita huset står folk och tittar som vanligt.

LÄS MER: Bomber skickade till Clintons, Obama och tidigare CIA-direktör

Britt-Marie Mattsson är på plats i Washington DC..

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.