Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grace Mugabe, här med sin make president Robert Mugabe, kan ha kommit ett steg närmare makten i Zimbabwe. Arkivbild.

Vägen till toppjobbet öppnas för Grace

Emmerson Mnangagwa är en hårding som brukar kallas "Krokodilen". Men nu har han fått sparken av sin chef, president Robert Mugabe. Det betyder att Grace Mugabe, maka till presidenten, kommit ett steg närmare posten som vicepresident.

Emmerson Mnangagwa, 75 år, har haft nära band till Zimbabwes säkerhetsapparat, och han var veteran i Zimbabwes självständighetskamp. Det hjälpte inte: på tisdagen blev han avsatt. Enligt bedömare, bland annat i tidningen Mail & Guardian, är det en petning som har utspelat sig i ultrarapid.

Grace Mugabe har tidigare vädjat till sin 93-årige make om att avsätta Mnangagwa och hävdat att den dåvarande vicepresidenten umgåtts med kupplaner.

Den regeringskontrollerade zimbabwiska tidningen Chronicle skriver på tisdagen på ledarplats att vicepresidenten Emmerson Mnangagwa sparkades för att han varit illojal och att han och hans anhängare planerade att störta Robert Mugabe från makten.

"Presidenten hade varnat sin vicepresident upprepade gånger att han måste avstå från att ha storslagna planer för att gripa makten i strid med konstitutionen", skriver tidningen.

Bedömare tror att anklagelserna var en förevändning för att bli av med Mnangagwa, som varit tippad som Mugabes efterträdare, och röja väg för presidentens hustru Grace Mugabe. Hon väntas nu utses som vicepresident efter det styrande partiet Zanu-PF:s kongress i december.

Grace Mugabe – som tidigare, på grund av sin fäbless för shopping, kallats för Gucci Grace – har de senaste åren odlat politiska ambitioner. För två år sedan blev hon ny ledare för Zanu PF:s kvinnoförbund.