Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett nytt försök att bilda regering.

Vädjan om välvilja i tyska regeringssamtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör ett nytt försök att få ihop en regering efter parlamentsvalet i september, som blev ett fiasko för hennes kristdemokratiska union. Ledande politiker uppmanar till välvilja i förhandlingarna och betonar partiernas ansvar för politisk stabilitet.

På torsdagskvällen träffar Angela Merkel sin bayerske kollega, Horst Seehofer, ledare för CSU, samt den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz för samtal om en möjlig koalition för den kommande mandatperioden.

Samtalen sker på inbjudan av den tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier.

Stukad trio

Det är en stukad partiledartrio som möts i slottet Bellevue i Berlin. Merkel, just hemkommen från toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Abidjan, är under hård press sedan regeringssamtalen med näringslivsvänliga FDP och miljöpartiet De gröna brakat samman tidigare i november. Schulz å sin sida gjorde ett historiskt dåligt val och har tidigare avvisat en ny stor union med Kristdemokraterna, men inom partiet höjs röster för att ompröva det beslutet.

Även Seehofer är ansatt av intern turbulens i sitt parti, som fruktar en tillbakagång i nästa års bayerska delstatsval och nu utstår en strid om ledarskapet.

Inför samtalen har ledande företrädare för CDU uppmanat både SPD och det egna partiet att gå in i förhandlingarna med välvilja.

- Jag råder oss alla att inte tynga ned försöken att nå ett hållbart samarbete med på förhand fastställda krav, säger hälsominister Hermann Gröhe till Rheinische Post.

Stabil regering

Också inrikesminister Thomas de Maizière betonar vikten av att få en stabil regering på plats så fort som möjligt, rapporterar Reuters. Detta bland annat för att kunna anställa fler poliser, ett löfte CDU gav i valrörelsen.

Martin Schulz har lovat att låta partimedlemmarna rösta om ett eventuellt koalitionssamarbete. Frågan ska diskuteras på en kongress i slutet av nästa vecka.

Skulle samtalen mellan de tre partierna kollapsa kan nyval stå för dörren.