Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trump den yngre i en intervju i Fox News förra veckan.

Utskott utreder Trump den yngres ryssmöte

Det särskilda utskott i USA:s senat som undersöker Rysslands förmodade påverkan på presidentvalet i fjol vill höra president Donald Trumps äldste son.

Utskottet vill också höra de andra som medverkade vid det uppmärksammade mötet förra året i Trump Tower, bekräftar utskottets ledare Richard Burr.

- Visst, visst, säger senator Richard Burr till journalister på frågan om utskottet kommer att kalla mötets deltagare till förhör.

Uppgiften bekräftas av en av utskottets toppdemokrater, och kommer sedan den särskilde åklagaren Robert Mueller sagt att det inte finns några hinder för att Donald Trump jr och de andra kan höras i senaten.

"Åttonde personen"

Efter avslöjandet om mötet har det spekulerats i vem som varit "den åttonde personen" som medverkade. Det var affärsmannen Ike Kaveladze, avslöjar CNN.

Kaveladze är vice ordförande för ett ryskt bolag som styrs av miljardären Aras Agalarov, som har kopplingar till Trump.

Enligt Kaveladzes advokat Scott Balber – som i tidigare sammanhang också företrätt Trump – har hans klient inte blivit förhörd än i Muellers utredning, men man samarbetar med den. Inga förhör har heller gjorts med vare sig Aras Agalarov, som initierade mötet, eller miljardärens son, popstjärnan Emin Agalarov.

Kaveladze, som är amerikansk medborgare, blev tillfrågad om att vara med på mötet för att fungera som tolk till den ryska juristen Natalia Veselnitskaja, men det visade sig att hon tagit med sin egen tolk, säger Balber till CNN.

Stor uppståndelse

Nyheten om mötet mellan Donald Trump den yngre och den ryska regeringsanknutna juristen Natalia Veselnitskaja briserade som en bomb i Washington förra veckan. Senare uppdagades det att den rysk-amerikanske lobbyisten och påstådde sovjetiske ex-spionen Rinat Achmetsjin också närvarade.

Även presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort deltog i mötet i juni 2016. En mejlväxling visar att Trump jr erbjöds komprometterande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton, två dagar efter att pappan blev Republikanernas presidentkandidat.

Trump jr har tidigare twittrat att han är beredd att träffa det särskilda utskottet i senaten. Trump har kallat medierapporteringen om sonens ryska kontakter för en "häxjakt".