Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, innan det informella Nato-mötet på lördagen. Bild: Michael Sohn
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, innan det informella Nato-mötet på lördagen. Bild: Michael Sohn

Utrikesministern: Finland ansöker till Nato på onsdag

Finland kommer sannolikt att lämna in sin Nato-ansökan nu på onsdag, säger utrikesminister Pekka Haavisto till Aftonbladet. Någon rädsla inför eventuella angrepp under ansökningstiden ger han inte uttryck för.
– Vi har en förberedelse på traditionella militära hot, kränkningar av luftrummet och till havs, till och med kränkningar av vår landgräns, säger han till tidningen.

Under lördagskvällen befann sig Haavisto i Berlin för ett informellt möte med Nato-medlemsländernas utrikesministrar, dit även Sveriges dito Ann Linde blivit inbjuden.

På frågan om när och hur ansökningen kommer lämnas in svarar han följande:

– Från vår sida kommer det vara Nato-ambassadören i Bryssel som kommer att göra det fysiskt, troligen på onsdag. Sen om förhandlingarna börjar med Nato så hanteras det av en delegation ledd av utrikesministern och försvarsministern, säger han till Aftonbladet.

Sverige kan hinna först

Den finska debatten om ett eventuellt medlemskap har hela tiden legat steget före den svenska. Trots det kan den Sveriges ansökan komma att lämnas in först, om spekulationerna kring att regeringen tar ett beslut på måndag visar sig stämma.

– Ja, så kan det bli. Men vi är inte avundsjuka av oss, säger Haavisto till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi är väldigt glada över den pågående processen i Sverige och vi tycker att den ökar båda ländernas säkerhet.

Turkiet sätter press

Men Turkiets president Erdogans utspel från i fredags, som kom något överraskande och som även upprepats av landets utrikesminister, kan komma att sätta käppar i hjulen.

Erdogan anklagade då både Sverige och Finland för att vara ett hem för terrorister, specifikt misstänkta medlemmar i den av flera terrorstämplade, pro-kurdiska organisationen PKK.

Omgående började det spekuleras i att presidentens anklagelse varit ett försök att sätta press på Sverige, möjligtvis i hopp om att få någonting i utbyte innan Turkiet ger Sveriges Nato-ansökan tummen upp.

Utrikesminister Ann Linde uttalade sig om turerna på lördagen, och hävdade att det troligtvis rör sig om ett missförstånd.

– Precis som EU anser vi att PKK är terroristklassat, sade Ann Linde till Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.