Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Utredningen mot Tjeckiens Babis återupptas

Brottsutredningen mot Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, som misstänkts för bedrägeri, återupptas meddelar landets statsåklagare.

Fallet behöver utredas mer för att kunna avgöra om det kan leda till åtal eller bör läggas ner, tillägger statsåklagaren.

Misstankarna gäller ett EU-bidrag på 2 miljoner euro som betalades ut för omkring tio år sedan till bygget av ett konferenscenter utanför Prag. Babis anklagas för att ha försökt dölja sitt ägarskap i det inblandade företaget för att kunna kvalificera för bidraget, som var avsett för mindre näringsidkare.

EU utreder samtidigt om Babis fortfarande kan vara inblandad i en intressekonflikt gällande ägarskapet i jättekoncernen Agrofert. Babis skrev över ägarskapet på sina familjemedlemmar och två stiftelser när han tillträdde som premiärminister 2017.

Enligt läckta uppgifter från EU-kommissionens kommande granskningsrapport, som publicerades av tjeckiska medier i tisdags, anses det dock inte vara tillräckligt. Agrofert kan därför komma att tvingas betala tillbaka miljontals kronor som den mottagit i bidrag, enligt uppgifterna från rapporten.