Utpressade godisföretag - hotade med att spruta in gift i "gummibjörnar"

ANNONS
|

På julafton greps en pensionär efter att ha utpressat godistillverkaren Haribo, som bland annat tillverkar "godisnappar" och "gummibjörnar" och varuhuskedjan Kauflandpå en miljon kronor.

Pensionären, en 74-årig man,som utförde utpressningen ska också hahotat att förgifta godiset med det dödliga enzymgiftet cyanid, skriver tyska Bild.

Enligt pensionärens advokat ska en bristande ekonomi ha varit orsaken till utpressningen.

- Min klient har tillfälligt arbetat som frilans och bara haft en liten pension på drygt 190 euro i månaden. När han inte längre hade råd att betala för sinaläkemedel så har han berättat att att han var tvungen att göra den här utpressningen för att få pengar, berättar advokaten till tidningen.

ANNONS

Enligt tidningen ska mannen ha hotat med att få pengar inom tio dagar - annars hotade han med att spruta in gift i Haribos "gummibjörnar".

Jobbat extra som paketleverantör

74-åringen har under sin pensionstid arbetatextra som paketleverantör för att få ihop ekonomin och den 9 december levererade han ett rekommenderat brev till Haribo och Kaufland med sina anteckningar bifogat.

Enzymgiftet hade mannen, enligt advokaten, fått tag på via en kemisk butik, men efter att övervakningskameror hade fångat utpressningen på inspelning så kunde mannen gripas på julafton på sitt arbete, skriver Bild.

- Haribo har samarbetat hela tiden med de utredande myndigheterna. Det här ska inte ha varitnågot hot riktat mot våra konsumenter, säger en talesperson till tidningen.

Dock ska den 74-årige mannen tidigare också skickat två paket med ostbågar till varuhusledjan Kaufland med ett meddalande där texten lydde "Varning för gift".

Hotade även Lidl

Tidigare ska mannen också ha hotat en Lidl-butik under sommaren 2016.

I förhör med polisen har mannen erkänt utpressningarna.

Åklagaren Sebastian Buss uppger dock till tidningen att hotet, enligt honom, ska ha varit riktat mot allmänheten och företagens kunder vid något tillfälle.

ANNONS