Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lång tjänstgöring och brist på utbildning, stöd, mat och utrustning drar ner moralen hos de ryska soldaterna som slåss i Ukraina.  Bild: AP / TT
Lång tjänstgöring och brist på utbildning, stöd, mat och utrustning drar ner moralen hos de ryska soldaterna som slåss i Ukraina. Bild: AP / TT

Utmattade ryska soldater kritiserar Putin över förhållandena i Ukraina

Lång tjänstgöring och brist på utbildning, stöd, mat och utrustning drar ner moralen hos de ryska soldaterna som slåss i Ukraina.

Kriget i Ukraina har pågått i över hundra dagar och allt eftersom konflikten drar ut på tiden har ett antal soldater nu gått ut offentligt med vädjanden till den ryska presidenten Vladimir Putin.

På twitter cirkulerar flera videor som spelats in av soldater som befinner sig i ryskkontrollerade delar av östra Ukraina. I en video vittnar de om dåliga förhållanden och långa tjänstgöringstider vid fronten som lett till svår utmattning, vilket Aftonbladet också rapporterat om.

Nu vill de att det ska startas en utredning om förhållandena på slagfältet och om deras utplaceringar på fronten ens är lagliga.

– Våra militärer har mött hunger och kyla. Under en betydande period stod vi helt utan material, utan medicinsk hjälp, utan matförsörjning, säger militärer från det 113:e regementet, som befinner sig i den ryskkontrollerade delen av Donetsk, i videon.

I en video hårdnar tonen rejält.

– I tre månader levde vi som hemlösa med skjutvapen. Vi har gjort det som de vill, men återigen försöker de kasta oss i en köttkvarn. Kanske så att vi inte berättar om hur vi blev behandlade, hörs en militär säga i videon.

De kritiserar även att de inte fått tillräckligt med vård eller hjälp för de soldater som har kroniska medicinska eller psykiska problem.

Vill ha en paus

En rysk soldat som har varit i strider runt Kiev, Charkiv, och som nu befinner sig i östra Ukraina, beklagar sig över utmattning och för att han inte sett sin fru på flera månader.

– Jag har kämpat i Ukraina sedan krigets början, det har gått över tre månader nu, säger Andrei, som tjänstgör för den 37:e motoriserade skyttebrigaden, till The Guardian.

Eftersom Kreml inte formellt har utropat krig har de inte möjlighet att kalla in värnpliktiga, och därmed råder det brist på soldater som kan ersätta de som befinner sig i Ukraina just nu.

– Det är ansträngande. Hela min enhet vill ha en paus, men vår ledning sa att de inte kan ersätta oss just nu, säger Andrei och fortsätter:

– De här tre månaderna av strider känns redan längre än de fyra år jag tillbringade i armén under fredstid. Jag har redan kontaktat en advokat online som sa till mig att enligt lag kan man hålla oss här tills vårt kontrakt löper ut, så det finns inte mycket vi kan göra.

Anastasiia Palchyk bidrog till rapporteringen.

LÄS OCKSÅ: Britter riskerar dödsstraff i Donetsk

LÄS OCKSÅ: Höjd gräns i Ryssland "tecken på desperation"

LÄS OCKSÅ: Ryska soldater vägrar strida i Ukraina – men fler vill ta deras plats

LÄS OCKSÅ: Experten: Så kommer kriget i att Ukraina fortsätta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.