Arkivbild. Elefanter är vanligtvis lugna djur, men kan ta till våld om de känner sig stressade eller hotade. Elefanten på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Arkivbild. Elefanter är vanligtvis lugna djur, men kan ta till våld om de känner sig stressade eller hotade. Elefanten på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Elaine Thompson

Utmattad elefant tvingades arbeta – dödade sin skötare

En man har dött i Thailand efter att han attackerats av en elefant. Den thailändska polisen tror att elefanten kan ha reagerat aggressivt på grund av att den var utmattad och tvingades arbeta i värmen.

ANNONS
|

En 32-årig man har dött i Phang Nga-provinsen, belägen i södra Thailand, efter att han attackerats av sin elefant.

Tidningen Thaiger skriver att elefanten, en 20-årig hane med namnet Pom Pam, enligt polisen ska ha huggit mannen med sina betar och ”slitit sönder honom i två stycken”.

Misstanken: Överarbetad

Tidningen uppger att elefanten Pom Pam var kvar hos sin döda ägare när polisen kom till platsen. Pom Pam fick skjutas med en lugnande pil för att man skulle kunna komma åt kroppen.

Polisen misstänker att elefanten tvingats bära ved genom skogen, något som är förbjudet i Thailand sedan 1989, och att de varma temperaturerna ska ha gjort att elefanten ilsknat till och protesterat.

ANNONS

Men miljöforskaren Niki Rust som specialiserar sig på konflikter mellan människor och djur säger till Newsweek att han ifrågasätter påståendet och menar att elefanter inte blir aggressiva på grund av värme. Grannar som bodde i närheten ska ha sagt till polisen att de trodde att elefanten var överarbetad efter vedbärandet i djungeln.

”Elefanter är vilda djur”

Elefanter är vanligtvis lugna djur, men kan ta till våld om de känner sig stressade eller hotade.

– Det här är ytterligare en skarp påminnelse om att asiatiska elefanter är och alltid förblir vilda djur som kan attackera och döda när de misshandlas eller blir överdrivet stressade av människor, säger Duncan McNair, vd för välgörenhetsorganisationen Save The Asian Elephants, till Newsweek.

LÄS MER:Elefant dödade kvinna och spädbarn

LÄS MER:Man ihjältrampad av hungrig elefant

LÄS MER:Bin Ladin-elefant rymde och dödade fem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS