Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Utmanare tar över makten i Sri Lanka

Sri Lankas nyvalde president Maithripala Sirisena har svurit ämbetseden. Bland det första han gjorde på sitt nya jobb var att lova att återupprätta landets band med världssamfundet.
-Vi ska ha en utrikespolitik som förbättrar banden till världssamfundet och alla internationella organisationer så att vårt folk kan erhålla maximala fördelar, sade Sirisena efter att ha svurit eden på Självständighetstorget i Colombo.

Relationen är sargad, bland annat sedan Sri Lanka i höstas vägrade visum till FN-medarbetare som skulle utreda misstänkta krigsförbrytelser under åren 2002-2009 då armén slutgiltigt krossade separatistgerillan Tamilska tigrarna.

Maithripala Sirisen har tidigare varit hälsominister och kampen mellan honom och Mahinda Rajapaksa, som strävade efter en tredje mandatperiod som president, blev jämn. Enligt kritiker har Rajapaksa decennium vid makten med tiden blivit allt mer auktoritärt, och många lankeser välkomnar nu Sirisena.

-Jag har röstat för förändring. Den här regeringen har suttit i två mandatperioder, men våra liv har inte ens förändrats lite. Levnadskostnaderna stiger varje dag, säger skräddaren Mohammed till den indiska tidningen The Hindu.

Bland Sirisenas vallöften finns utrotning av korruption och arbete för konstitutionella reformer ämnade att försvaga presidentämbetets makt, enligt Reuters. Valet beskrivs som ett av de fredligaste i landets historia.