Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Utflykter till Kairo ställs in

Ving och Fritidsresor ställer in sina utflykter till Kairo på grund av oroligheterna.

Ett besök på Egyptiska museet i Kairo och de världsberömda pyramiderna är ett måste för de flesta turisterna. Museet ligger vid Tahrir Square där tusentals demonstranter i tisdags krävde president Hosni Mobaraks avgång.

Magdalena Öhrn är informationschef för Vingresor:

- Ett besök på det Egyptiska museet ingår i utfärden till pyramiderna som är mycket populär, säger hon. Vi har ställt in utfärderna tills vidare och avvaktar utvecklingen.

Fritidsresor har gjort samma sak.

- Vi ställde in tisdagens och onsdagens utfärd till Kairo, säger informatör Eva Olivecrona. Vi står i direktkontakt med personalen på våra resmål och svenska UD.

Fritidsresor har för närvarande 2 262 gäster på de tre resmålen Sharm el Sheikh, Hurghada och Marsa Alam. Ving kör till Sharm el Sheikh och Hurghada och har 1 871 resenärer där.

Varken Ving eller Fritidsresor har fått några avbokningar på grund av oroligheterna.

- Vi har fått några enstaka förfrågningar från resenärer som är på väg ned, säger Eva Olivecrona.

Den som känner oro inför utvecklingen i Egypten kan i nuläget inte boka av resan och få pengarna tillbaka. Det är ombokning som gäller och i så fall tillkommer extra kostnader.

Återbetalning sker först om UD rekommenderar turister att inte åka till Egypten. UD utfärdade en sådan rekommendation för Tunisien och Vingresor har ställt in sina avgångar till och med april.

Minst fyra personer uppges ha dödats i samband med demonstrationerna i Egypten. Men de populära svenska turistmålen har ännu inte drabbats. Frilansjournalisten Helena Munther från Göteborg befinner sig i den lilla byn Dahab utanför Sharm el Sheikh – omkring 50 mil från Kairo.

Helena Munther och hennes sambo anlände i tisdags kväll och skall stanna i Egypten i två veckor. De tänker resa runt i Egypten på egen hand.

När GP når Helena Munther på onsdagen äter hon en sen frukost på hotellet.

- Det är väldigt lugnt och vi har inte hunnit prata med några andra gäster än, säger hon. Vi hade tänkt besöka Kairo. Vi får se om vi trotsar oron och åker dit eller om vi låter bli.

Resorna till Egypten är rekordbilliga just nu. Den som kan åka redan på torsdag behöver bara betala 499 kronor för en flygstol till Sharm el Sheikh med Ving och ytterligare en hundralapp till Hurghada med Apollo. En ospecificerad resa en vecka till Hurghada med Apollo kostar 1 098 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.