Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Uteblivet biståndspaket skapar oro i USA

Köerna ringlar långa över hela USA till välgörenhetsorganisationerna som delar ut mat. Samtidigt har kongressen givit upp försöken att enas om ett biståndspaket till nödställda amerikaner.

Statistiken visar att över 11,5 miljoner smittats av covid-19 och att över en kvarts miljon har avlidit sedan februari. Omkring 2 000 dör dagligen. Arbetslösheten stiger dramatiskt vilket innebär att de arbetslösa också förlorar sjukvårdsförsäkringen som är kopplad till jobbet. Hur de som vårdas på sjukhus kan klara av kostnaderna och även utgifterna för långvarig rehabilitering är oklart.

Gratis vaccinering kan vara tillgänglig i början av nästa år men det innebär inte att det går att sänka garden, enligt USA:s ledande smittskyddsexperter.

– Att kavalleriet är på väg betyder inte att vi kan upphöra att strida, säger doktor Anthony Fauci.

I våras antog kongressen ett stimulanspaket för ekonomin som innefattade stöd till alla drabbade amerikaner. Men i juli gick stödet ut och andra åtgärder har upphört eller försvinner vid årsskiftet.

Kan inte enas om nytt stödpaket

Republikanerna och demokraterna i kongressen har inte kunnat enas om nya insatser och Donald Trump har sagt att han inte kan godkänna de förslagen som finns på bordet.

Det betyder att inte bara coroanspridningen hotar amerikaners liv och hälsa. För tiotals miljoner är det även frågan om att klara vardagen med bostad och mat. Hur många som bokstavligen hamnat på gatan är inte känt men långa matköer till välgörenhetsorganisationerna är en indikation på hur illa ställt det är.

Från hela USA kablas bilder ut på människor med munskydd som tålmodigt står i många timmar för att nå fram till utdelningen av matpaketen på parkeringsplatser och vid kyrkor. På torsdag är det den viktigaste familjehelgen, Thanksgiving, och bara några dagar före helgen avråder den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC alla från att resa och att inte träffa andra än de närmaste i det egna hushållet. Detta är helgen som är viktigare än jul och då familjemedlemmar som kanske inte setts sedan thanksgiving året innan möts. Collegestudenter återvänder hem för helgen.

Välgörenhetsorganisationer har fullt upp

Thanksgiving och jul är i vanliga fall helger då välgörenhetsorganisationerna arbetar hårt för att bistå de som har små möjligheter att handla mat. Nu vädjar de om bidrag för att klara trycket.

Den nyvalde presidenten Joe Biden kallar Trumps agerande för ”fullständigt omdömeslöst” och i den bedömningen inkluderar han både coronahanteringen, motståndet mot samarbete mellan den nuvarande och kommande administrationen och det fortsatta ifrågasättandet av valresultatet.

Påbud om munskydd väntar

Biden pekar på att prognosen är 400 000 döda av covid-19 i början av mars om inte drastiska åtgärder vidtas redan nu. Han försäkrar att USA inte kommer att stängas när han svär eden som president den 20 januari men framhåller att det kommer att finnas ett nationellt påbud om att bära munskydd.

Donald Trump har, enligt de genomgångar som görs av medierna, inte uttalat sig om coroanspridningen sedan före valet då han ropade ”corona, corona, corona” på sina valmöten och hävdade att hela frågan skulle försvinna när han vunnit.

Trump ger inte heller upp kampanjen att ifrågasätta valresultatet. Han hävdar att hans förlust beror på valfusk och inbjöd på fredagen två politiker från Michigan för att klaga på valutgången. Trump vill att hela resultatet skall rivas upp och att rösterna i kongressdistriktet där storstaden Detroit ligger skall underkännas. I distriktet är 78 procent svarta och majoriteten av väljarna röstar demokratiskt.

LÄS MER: När blir valet i USA egentligen klart?

LÄS MER: Nya dystra rekordsiffror i USA

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.